Logga in

Solpanelstjejen: ”Jätteroligt att se vad installatörerna hittat på”

Publicerad
4 dec 2023, 07:14
| Uppdaterad
1 dec 2023

Möt Emma Hansen, besiktningstjejen från Munkfors som delar med sig av sin yrkesvardag på instagramkontot ”Solpanelstjejen”. 

Text

De vanligaste installationsfelen Emma Hansen hittar på besiktningsuppdrag:
Så undviker du de 7 vanligaste felen i solcellsanläggningen

Mer om solceller:
Här är tre arbetsmiljörisker vid solcellsmontage

Vad jobbar du med just nu?

– Jag jobbar hemifrån idag och granskar protokoll. Jag granskar alltid kollegors protokoll innan jag skickar det till kunden, där jag kollar att differensen stämmer, hjälper till med bedömningen av anläggning och kollar efter stavfel.

Att jobba med solpaneler på taket tycker Emma är toppen. Bild: Privat

Vad jobbar du helst med?

– Klättra på folks hustak och kolla hur deras solcellsanläggningar ser ut. Jag tycker det är jätteroligt att se vad installatörerna hittat på. 

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag har varit med om 10-15  riktiga katastrof-anläggningar. På ett jobb upptäckte vi att montörerna hade förstört kundens papptak genom att skruva fast plåtskenor i det på ett sätt som man absolut inte ska göra. Hela taket var förstört. 

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Min GPS lurade in mig i en kohage en gång. Först förstod jag inte att jag hade hamnat i en kohage, eftersom inhägnaden var en-två kilometer lång. Efter ett tag kom jag till ett ganska stort dike med en bro för traktorer. Efter att jag åkt över bron går det plötsligt runt kor där. Det var bara att fortsätta och tillslut kom jag över till andra sidan. 

Korna kanske var lika förvånade över att se Emma som hon blev av att se dem. Bild: Getty Images

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Det gör jag inte riktigt. Jag har det klassiska vardagspusslet att hämta barn, laga mat, vara till läxhjälp och tvätta. När jag får tid över läser jag gärna en fantasybok. Jag älskar ”Harry Potter” och allt som har med vampyrer att göra. 

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Just nu tränar jag inte, men jag känner att jag behöver träna för att hålla igång. Om det fanns utrymme för att träna hade det varit lite lagom med motion och styrketräning.

Vad stör du dig på?

– Mansplaining. Killgissningar. Fördomar mot tjejer. Allt det ihopbakat i en punkt. Det är ingenting jag stöter på jätteofta. Men det förekommer och det är män som har en nedlåtande attityd mot mig, kanske för att jag är kvinna. Fast de allra flesta är inte på det viset. 

Ficklampan är det viktigaste verktyget på besiktning. Bild: Privat

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Ficklampan är jätteviktig när jag besiktar, för att kunna se under panelen. Telefonen skulle jag inte heller kunna klara mig utan, om jag inte ser under panelerna kan jag skicka in kameran för att se det jag inte kommer åt. 

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– När jag var montör mätte jag alltid strängarna, för att se om jag hade kopplat rätt. Jag kontrollerade även att klämmorna på solpanelerna var ordentligt skruvade. 

Dold talang?

– Jag har skrivit en fantasyroman för ungdomar. Jag började skriva den för kanske 15 år sedan, den är inte publicerad men att skriva lite böcker är en dröm för framtiden. Sen har jag gröna fingrar och kan få vilken krukväxt som helst att blomstra. 

Några av Emmas växter. Bild: Privat

Första du gör på morgonen?

– Stänger av väckarklockan och kollar snabbt igenom telefonen för att se vad som har hänt. 

Melodi- eller rockfestival?

– Melodi skulle det vara isåfall. Melodifestivalen är lite obligatorisk hemma hos mig. 

Bästa musiken att jobba till?

– När jag jobbar vill jag gärna ha radion i brus och då är det P3 jag lyssnar på. 

Senaste hemmafix?

– Min sambo och jag håller på hela tiden, det senaste var en laddbox till bilen. 

Emma brukar baka mycket bröd på en gång. Bild: Privat

Vilken kollega vill du hylla?

– Tommy Göthberg, eftersom han är superkunnig, svarar alltid på frågor och är rolig. 

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Jag är inte jättebeläst i tidningen måste jag erkänna, så jag vet inte riktigt vad som finns att välja på. Det skulle vara reportage om solpaneler. 

15 snabba med Tiktok-profilen Mathias Hultman:
”Jag är en jävel på att spika kulo”

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Då bjuder jag på en mustig linsgryta med hembakat bröd och kanske någon spännande grönsak till.