Logga in

”Jag är en jävel på att spika kulo”

Publicerad
6 nov 2023, 06:59
| Uppdaterad
1 nov 2023

Han går igång på dansbandsmusik, stekt fläsk och kulo men stör sig på elektriker som slarvar. Möt Tiktok-profilen Mathias Hultman, 38, på Jusseryd El & Skog.

Över 10 000 följare:
Vad säger kunderna om att du tiktokar?

Läs också:
5 viktiga tips till elektriker som vill tiktoka 

 Vad jobbar du med just nu?

–Lägenhetsbesiktningar.

Vad jobbar du helst med?

Ute på besiktning. Foto: privat

– Ljussättning. Jag gillar att man kan ta fram och lyfta det man vill med ljus. En vanlig vägg kan som bli något helt annat med rätt belysning.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Det är nog det jag ser just nu. I lägenheten som jag just har besiktat har de som varit här och jobbat skitit i alla regler som finns. Till exempel finns det fem grupper på en nolla och jordfelsbrytaren är inte inkopplad. Det är lika illa i flera av lägenheterna.

Bjud på ett misstag du har gjort …

– Jag har råkat välta en lampa hos en kund. Jag hade lagt taklampan – en dansk designlampa – som jag skulle koppla in på en stol medan jag jobbade. När kunden, som stod bredvid mig, ville att jag skulle kolla på en grej gick jag iväg med kabeln i handen och råkade få med mig lampan. Några porslinsskärmar gick sönder, men jag kunde köpa nya så kunden blev nöjd.

Favorittången håller rent. Foto: privat

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Haha, med att jobba, eftersom jag kommer hem till en gård där det finns mycket arbete att göra. Vi har hästar, får, skog och mark som ska skötas om. Men det bryter av från det vanliga jobbet så för mig är det avkoppling.

Får får foder och omsorg på gården. Foto: privat

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag hinner inte träna, men jag gör så många olika saker under dagen så kroppen får göra alla rörelsemoment.

Vad stör du dig på?

– Slarv bland kollegor som skiter i hur jobbet ser ut stör jag ihjäl mig på. Det är så nonchalant mot kunden.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Min skaltång. Det är den gamla modellen som man drar framifrån och som har en uppsamlare där kabelskals-spillet hamnar. Då kan jag kan stoppa det i fickan och slipper skräpa ner. Det gillar kunderna.

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Klipper.

Dold talang?

– Jag är en jävel på att spika kulo. Det kräver noggrannhet, lite artistisk ådra och övning. Jag har hunnit spika mycket kabel i mina dagar eftersom jag började med det redan som lärling och nu har jag jobbat i 20 år som elektriker.

Yummie. Med löksås och potatismos. Foto: Getty Images

Första du gör på morgonen?

– Går ner och sätter på kaffe

Melodi- eller rockfestival?

Inte något av det. Jag är en dansbandskille.

Bästa musiken att jobba till?

– Dansband  och country.

Senaste hemmafix?

– Totalrenovering av vardagsrummet. Vi bor i ett sekelskifteshus och försöker bevara den stilen.

Med sambon Rebecka och hunden Isidor på gammaldags marknad som vi skjutsar folk till varje år med hjälp av en av mina hästar. Foto: privat

Vilken kollega vill du hylla?

– Det måste bli två: Adam Josefson, som jag gör podden Elfel och kaffe tillsammans med, och Anders Norrman, som är en av mina bästa vänner. Vi tänker väldigt lika och det är en fröjd att jobba med dem. De är noggranna och har öga för detaljer. Adam har kommit upp hit från Kalmar ibland och hjälpt mig med några större projekt. Anders bor i Västervik och jag är där ibland och hjälper honom. Det är svårt att hinna ses annars, men när vi jobbar ihop får vi möjlighet till det.

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Jag är lite tekniknörd så jag gillar att läsa om verktyg, praktiska tips på hur man kan göra och handfasta råd, som Fredrik Byström Sjödins. Han är vidrigt duktig.

Mathias Hultman:
”Därför byter jag alltid torix mot wago”

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Fråga min sambo, haha. Hon är kökschefen. Men får jag välja blir det stekt fläsk med potatismos och löksås. Min absoluta favorit.