Logga in

Så undviker du de 7 vanligaste felen i solcellsanläggningen

Publicerad
4 dec 2023, 07:15
| Uppdaterad
1 dec 2023

Dubbel matning utan säkring och blandade montagesystem. De här felen och fem andra är de  vanligaste som besiktningstjejen Emma Hansen hittar i solcellsanläggningar. Men hur undviker man dem?

Text

Emma Hansen började jobba som solcellsmontör för fyra år sedan, och har sen i våras jobbat som besiktare av solcellsanläggningar. Efter att ha besiktat över 500 anläggningar, både ute på fältet och över en dator som granskare, har hon sett ett och annat installationsfel. 

– Jag har varit med om 10-15 stycken riktiga katastrof-anläggningar, där installatörerna har fått lov att plocka ner hela anläggningen och göra om. 

Möt Emma Hansen i en 15 snabba:
Solpanelstjejen: ”Jätteroligt att se vad installatörerna hittat på”

Läs om arbetsmiljöriskerna på solcellsmontage:
Här är tre arbetsmiljörisker vid solcellsmontage

Här ger Emma Hansen exempel på de vanligaste installationsfelen hon upptäcker vid besiktningsuppdrag på solcellsanläggningar:

Lös klämma. Bild: Privat

1. Lösa klämmor på solpanelerna

Det vanligaste felet är när klämmorna som nyper fast panelerna inte skruvats åt ordentligt. Även om panelen inte åker av taket om en av de fyra fästpunkterna sitter löst, ser Emma Hansen det som ett onödigt slarvfel.

– Jag och mina kollegor hittar sådana fel flera gånger i veckan. Att montörer helt enkelt missat en eller flera klämmor som sitter löst, då sitter inte panelen fast ordentligt på taket. 

2. Blandade montagesystem

Montagesystem avsedd för plåttak. Bild: Privat

Montagesystem som används för att anläggningen ska sitta ordentligt går att hitta hos många olika tillverkare. Leverantörerna har i sin tur system anpassade för olika typer av tak, såsom tegel eller plåt. Något Emma Hansen ofta uppdagar är när montörer har blandat olika system, vilket medför problem. 

– De här systemen är uträknade hos tillverkaren, vad de klarar, hur de ska monteras och på vilket tak de ska passa på. Frångår man det och börjar blanda mellan olika montagesystem  gäller inga garantier och det gäller ingen korrekt lastberäkning. 

3. Fel kabeldragning, skadade kablar och blandade fabrikat

Fel kabeldragning under paneler med exempelvis snäva böjradier, kontakter som sitter fast med buntband och kablar som skadats mot vassa kanter inne i fasadmätaren hittar Emma Hansen ofta. På samma sätt som blandade montagesystem uppdagas ofta blandade fabrikat. 

– Tillverkarna tillåter inte att man blandar med någon annans produkter. Gör du det har du ingen garanti om någonting händer. Vissa är även brandfarliga ihop. Det är hona och en hane, som ska passa perfekt ihop och gör dom inte det finns det en risk för varmgång eller ljusbågar.

En skadad kabel och ett exempel på när installatören har blandat mellan olika fabrikat. Bild: Privat

4. Dubbel matning utan säkring emellan 

Det händer att installatörer kopplar solcellsanläggningen på samma plintar som inkommande el och husets matning sitter på, utan att säkra av kabeln som går in i huset. Den kan då matas av både huvudsäkringen och anläggningen.

– Ofta är det inte ett stort problem. Om det exempelvis är en liten anläggning kommer den inte att innebära någon risk. Men ibland ser man att det är för klena kablar och man behöver helt enkelt sätta in en extra säkring. 

5. Avsaknad av klistermärken 

Det är vanligt att det saknas klistermärken som ska sitta bland annat på anslutningsplatsen, mätarskåpet, växelriktaren och där man kan bryta likströmmen, enligt Emma Hansen.  

6. Felaktig blandning av fyrledare och femledare

Att man kopplat ihop nollan och jorden till en gemensam kan man göra i ett TN-C-system. Men det finns vissa regler kring det. När man kopplar på det sättet går det från att vara en femledare till en fyrledare, då får man inte gå tillbaka till femledare därefter.

– Man måste bestämma sig för vad man ska göra. Den här PEN-ledaren ska vara gul-grön med blå markering och den ska vara minst 10 kvadrat tjock. Vi ser ofta att den är för liten eller sitter på fel ställe eller inte får vara där alls.

Läs Elinstallatörens Henrik Sannessons senaste perspektiv :
Kan det löna sig att lagra solel i sten?

Trasig takpanna. Bild: Privat

7. Skador på taket

På tak hittar Emma Hansen ofta trasiga takpannor på tegeltak och bucklor och repor på plåttak, vilket är svårt att bevisa om det är orsakat av installatörerna eller kunden.

– Det bästa installatören kan göra är att fota och dokumentera innan de beträder taket.