Logga in

”Jag följer strömmen och klipper fasskenor”

Publicerad
4 jun 2024, 15:24
| Uppdaterad
5 jun 2024

Han råkade ut för en trafikolycka som tvingade honom att söka ett lite mindre påfrestande arbete. Josef Dackerud såg en möjlighet i Solenergiboomen och sökte till TUC-s utbildning till solelstekniker i Huskvarna. 

Vad jobbar du med just nu?

– Just nu studerar jag på heltid på yrkeshögskola till Soleltekniker och jobbar som timanställd montör på Nordic Energy Partner AB (NEPAB.) För tillfället lär vi oss om Projektledning på utbildningen. 

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag har inte hunnit vara med om så mycket än inom det här yrket, men om jag ska välja något får det vara att jobba på tak i snöblåst i slutet på april.

Ett företag som stöttar utbildning:
Här blir personer långt från arbetsmarknaden solcellsmontörer

Bjud på ett misstag du har gjort.

– En natt när jag jobbade på ett lager med en Bufferttruck och lyckades trycka in en pall på översta etaget så att den fastnade. Tråkigt att behöva stå där uppe och fixa precis när morgonskiftet började dyka upp.

Josef är nöjd med sitt utbildningsval. Solteknik har framtiden för sig, menar han. Foto: Lars-Göran Hedin

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Sätter mig i trädgården med en kopp kaffe och njuter av sommaren.

Hur tränar du för att orka med jobbet? 

– Jag styrketränar lite och simmar. Mycket fokus på att stärka axlarna har jag behövt göra med alla lyft av paneler.

Vad stör du dig på? 

– Det är mycket jag kan störa mig på, men jag ska nog inte gå in på allt. Jag har hjärntrötthet och störs eller påverkas bland annat av när det blir för mycket surr eller brus i stora folkmassor eller miljöer. Då blir jag trött och kan bli irriterad.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Borrskruvdragare.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Vi kollar så att strängarna är spänningssatta sedan lämnar vi över den sista delen av projektet till en certifierad elektriker.

Tips om mätningen:
7 råd för att klara kontroll före idrifttagning

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Jag vet att majoriteten klipper så här följer jag strömmen.

Gör varken eller:
”Jag varken klipper eller sågar fasskenor”

Första du gör på morgonen?

–  Hämtar dottern från hennes rum och byter blöja. 

Bästa musiken att jobba till? Melodi- eller rockfestival?

–  Rock av de två alternativen, men helst lyssnar jag på en podd.

Senaste hemmafix?

– Odling i trädgården.

Vilken kollega vill du hylla?

– Erik på Nepab som lärde upp mig under min praktik. 

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Ärligt talat har jag inte läst så mycket i den, men häromdagen fick jag ett exemplar i min hand. Det tyckte jag var väldigt läsvärt.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster? 

– Gai tod Hat Yai (Thailändskt friterad kyckling med klibbigt ris.) Hemmagjord pizza på grillen, helst Neapolitansk om jag får bestämma.