Logga in

”Den som ringer före 10 kan få support från skogen”

Publicerad
28 sep 2023, 05:30
| Uppdaterad
27 sep 2023

Hennes expertsvar i Elinstallatören har varit omåttligt populära och elsäkerhetsexperten Cecilia Axelsson blev drottningen av potentialutjämning. Nu riktar hon fokus mot solcellsbranschen – och pekar ut fem punkter där många gör fel.

Solcellsbranschen har beskrivits som Vilda västern. Hur är läget i dag?

– Det finns fortfarande brister men det blir sakta men säkert bättre. Det att man inte följer tillverkarens anvisningar och bortser från arbetsmiljön. Det finns jättebrister kring dokumentation och med vind- och snölastberäkningar.

Hur det går att få ekonomi i solcellsinstallationer
50 solcellsinstallationer på raken gick back …

Mer konkret: Vad är vanligaste felen?

– Infästningar är inte gjorda på rätt sätt, man blandar olika fabrikat av kontaktdon, kablage förläggs felaktigt och slarv med egenkontrollen.

Vad leder felen till?

– I värsta fall till att det börjar brinna om det rent elektriskt kopplats fel eller personskador om delar är spänningsatta. Om infästningar gjorts fel kan det leda till läckage. Dessutom finns stora brister i arbetsmiljön, som att fallskydd saknas, vilket också kan leda till personskador.

Är det elinstallatörer som gör fel eller andra lycksökare i branschen?

– Alla kan göra fel men om det är personer med rätt kompetens som arbetar på ett seriöst sätt så upptäcks felen i egenkontrollen, så det är tyvärr också många andra lycksökare som direkt bryter mot lagen genom att utföra solcellsinstallationer.

Läs vår sammanställning
7 tak med solceller – som ser ut som vanliga tak

Hur kommer det sig att du i din roll som elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen fokuserar så på solenergi?

– Fredrik Byström Sjödin och jag har delat upp arbetet så att jag har hand om solenergi, vilket är ett teknikområde som bara växer. Vi är den största branschorganisationen för dessa företag, 1 700 av våra medlemsföretag utför arbete inom området så det är vår skyldighet att förse företagen med hjälp i det. Vårt projekt ”Säker sol” är en del i det i vårt arbete där vi paketerar allt inom teknikområdet.

Kan du räkna upp fem svårigheter för elinstallatörer vid solcellsinstallationer?

– Att det är en likströmsanläggning där riskbedömningen ser annorlunda ut jämfört med vad många är vana vid. Skador på kablage kan leda till ljusbågar och därför är det viktigt att inte dra kablage mot skarpa kanter. Sedan är det yttre påverkan från snö och vind eller fåglar som bygger bo under panelerna, att klara arbete på tak och att göra rätt vid infästningar.

Du har tidigare varit fri konsult i egen regi men sedan något år elsäkerhetsexpert på IN – har du
övergivit Värmland för Stockholm?

– Nej, jag är i Stockholm eller reser i landet en tredjedel av tiden, resten jobbar jag hemifrån. Jag är en skogsmänniska och den som ringer mig före 10.00 kan få support direkt från min skogspromenad.

Läs också om när hon fick jobbet
Cecilia Axelsson värvas som elsäkerhetsexpert till Installatörsföretagen

Läs också expertsvaret på den vanliga frågan
Armeringsjärnet genom bottenplattan – då krävs väl ändå skyddsutjämning?

Vilken är den vanligaste frågan du får kring solcellsinstallationer?

– Man undrar vad man ska göra när någon annan gjort installationen uppe på taket och man får frågan om att bara komma dit och koppla in växelriktaren. Det avråder vi ifrån för det finns stora risker.

Förr var det många frågor om potentialutjämning – men inte längre?

– Jag får fortfarande de frågorna, men det förklaras bättre och bättre i elinstallationsreglerna och så finns en handbok. Det finns ett vanligt missförstånd att all metall måste anslutas med gröngul ledare. Som armeringen i bottenplattan. Men nej, det behövs inte alltid.

Nämn en annan sak du tycker läsarna ska ha koll på.

– Satsa på utbildning inom kontroll före idrifttagning. Se även till att ha koll på ert egenkontrollprogram. Sist, men inte minst. Ha koll på personsäkerheten och gå en kurs i EvA, Elsäkerhet vid arbete.

CECILIA AXELSSON

Ålder: 44

Familj: Make och två tonårsdöttrar

Bor: Utanför Årjäng i västra Värmland

Utbildning: Civilingenjör, elkraft

Vad är det första du gör på morgonen?

– Tar på vandringskängorna och går ut i skogen. Eller till gymmet när jag inte är hemma.

Ditt senaste hemmafix?

 – Fixade lagårdsbacken för att bygga ett vagnsskjul.

Vad läser du just nu?

– Just nu mycket inläsning kring solenergi.

Dold talang?

– Målvaktstränare i fotboll och sliter ut ett par vandringskängor om året.

Hur sportar du helst?

– Skogsvandring eller gym.