Logga in

”Praktikanten nöp ut alla kablar förutom den som var markerad”

Publicerad
11 jun 2024, 04:43
| Uppdaterad
16 jun 2024

Han går mot strömmen och sågar sina fasskenor istället för att klippa. Men varför? Möt Martin Appelgren, elektriker på Öfs el och larm, från Norrköping. 

Text

Läs också:
”Jag följer strömmen och klipper fasskenor”

Läs också:
”Jag varken klipper eller sågar fasskenor”

Vad jobbar du med just nu?

– Vi håller på med en torkrumsavfuktare. Jag har dragit el till den och kopplat på startknappar och fläktar. Nu är jag på väg till grossisten och ska köpa gummikabel som jag glömde.

Vad jobbar du helst med?

– Blandat. Gammalt och nytt. Jag tycker det är roligt att springa på den här äldre elen och ny, modern el med teknik, där du jobbar med appar och plejd. 

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– Man har sett mycket. Jag var på ett ställe i skärgården där möss hade ätit på kablarna till led-spottarna. Jag trodde att puckdimmern var trasig, bytte ut den, men det gick fortfarande inte. Jag fick fortsätta felsöka och såg att en gnagare hade varit där och bitit, fast det låg  i skyddsslang och skyddskåpor. Gnagare ställer till det. 

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Det var min praktikant, så på sätt och vis är det mitt fel. På en äldre central markerade jag kablar som han skulle nypa ut med en polygrip. Jag gjorde ett kryss på den kabeln som han skulle dra ut. Då nöp han ut alla förutom den med ett kryss på. Jag var lite otydlig, så vi fick skaffa en ny kåpa att sätta dit. Sen har jag själv råkat borra in i en matning bakom en kapsling. Den gick till en undercentral där fjärrvärmen låg på, och detta skedde under vintern.  

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Då ägnar jag mig lite åt muntrationer på fritiden. Att vara med goda vänner, dricka god öl, umgås och hitta på grejer med familjen. Jag har ju även ett sommarställe nere i Gryts skärgård. 

Landstället. Bild: Privat

Vad stör du dig på?

– Inget som jag kan komma på för tillfället. Jag är ganska nöjd med allting.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Min isolerade plasttång från Knipex. Framförallt när det är brända passkontakter som inte går att få upp med pk-verktyget så brukar man få pilla med plasttången för att få bort resterna, så den är väldigt bra för att slippa stänga av hela fastigheten. Sen har jag även min spänningsprovare från Elma, den är också en vapendragare. 

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Jag sågar dem faktiskt, men är noga med att blåsa bort eventuellt spån. Klippa vore såklart bättre, men jag har inget bra verktyg för det än så länge. Det händer ibland att jag klipper, men jag tycker inte att det blir så snygga snittar.  

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Isolationstest med min Elma-testare, och sen lite okulär besiktning. Att kolla vad man har gjort och kolla så allt ser snyggt ut. Efteråt kollar jag spänning och kontinuitet. 

Dold talang?

– Jag kan imitera katter ganska bra. Det var efter ett ingrepp hos tandläkaren som jag upptäckte det. Jag fick till en bra luftficka i munnen, så det låter ganska bra. Sen kan man lite partytricks, som att öppna en ölflaska med skruvkork med ögat. 

Första du gör på morgonen?

– Kolla mail och sms från kunder som jag brukar ha en daglig dialog med. Efter det sladdar man in på kontoret för att möta upp alla andra och lägga upp dagen. 

Bästa musiken att jobba till?

– Bruce Springsteen, både nya och gamla låtar.

Senaste hemmafixet?

– Jag har fixat till uteplatsen lite grann. Men snart flyttar vi till mitt barndomshem, så då blir det en himla massa fix där. Det ska upp plejdar och fasadlampor. 

Läs också:
”Dosan fylldes med vatten och hela huset släcktes ner”

Vilken kollega vill du hylla?

– Magnus, eller ”Skalman” som han kallas. Det är inte för att han är långsam. Det är min vapendragare här på jouren. Han ställer upp, jobbar över ibland och kan ta jourpass om man får hinder. 

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Nyheter och elfel.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Jag gillar ju potatis, så något med potatis. Typ en god köttbit.