Logga in

”Jag varken klipper eller sågar fasskenor”

Publicerad
26 jun 2023, 08:12

Hon tycker att få jobba med solceller är lysande, ska tävla i crossfit och har varit med om riktigt bra mosh pit-upplevelser. Möt Johanna Jalkstam, elektriker i Jönköping.

Vad jobbar du med just nu?

– Solceller. Installerar växelriktare och batterier. Centraler och planering. Det är kul och mycket att förhålla sig till. En utmaning är att det ofta är missvisande information i alla forum som är i gång. Men jag jobbar på ett av de största etablerade företagen som ligger i framkant, det känns tryggt. Andra firmor är inte riktigt lika målinriktade på säkerhet.

Driver eget vid sidan av anställningen. Läs om Johanna Jalkstam även i denna artikel
Friheten – och tabbarna – när Emil startade elfirma

Mer 15 snabba
”Jag visste inte vad ett kapillärrör var, så jag klippte av det…”

Vi har tidigare skrivit om Johannas jobb med Attefallshus. Foto: Charlotta von Schultz

Vad jobbar du helst med?

– Ja, men det är ju solceller. Annars har jag lite vid sidan av hållit på med små Attefallshus och sommarstugor – det är jätteroligt. Jag får projektera och planera själv. Min kusin hade exempelvis ett fallfärdigt hus på sin tomt som hon ville göra något med och det är kul att något så gammalt och fallfärdigt kan bli så nytt och fräscht.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Löst hängande dc-kablar. Farligt när de oisolerade hänger ner från taket.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– En gång borrade jag rakt in i en vattenledning, då var det till att kvickt ropa på rörmokaren! 

Tungt gung både på gymmet och i lurarna.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Antingen tar jag ett pass på crossfiten, eller springer en runda. Eller så tar jag helt enkelt en av katterna på magen och somnar på soffan. Finns inte så mycket mer tid, jag har en dotter på sex år.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag kör crossfit. Har alltid gillat extremsport och att utmana mig själv, jag ska till och med tävla i crossfit nu i oktober. Jag tränade amerikansk fotboll innan jag blev gravid, men det kunde jag ju inte fortsätta med då.

Hur gör du kontroll före idrifttagning?

– Mäter så man har nolla med sig hela vägen tillsammans med faserna. Från punkt till punkt. Utan nolla blir det inte bra. Sedan är det isolationsmätning, meggning, det beror på vad man gör. Men mätningen är a och o, kolla jordfelsbrytaren. Det man vill ha av JFB är utlösningstiden inom 30 ms. Och att den löser då såklart!

Vad stör du dig på?

– När det blir nya regler – utan att det finns en lösning. När de som skapar dem inte ser konsekvenserna. Det finns regler som man skulle kunna tolka som att man ska jobba med spänning på och det är ju inte så bra.

”Vi är ju ett team så jag vill inte hylla någon specifik utan svarar min arbetsgivare, Sesol, i stället.”

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Polygripen! Den går ju till allt!

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Jag köper den längd jag behöver.

Dold talang?

– Jag spelar och sjunger. Mest soulaktigt. Spela apa är en annan dold talang, haha.

Första du gör på morgonen?

– Snoozar.

Melodi- eller rockfestsival?

– Rockfestival!

Doro Pesch. Foto: Wikimedia Commons

Bästa musiken att jobba till?

– Rock, hårdrocken är ju kul. Det som fick mig in på det är den tyska heavy metal-artisten Doro Pesch och sedan kom det flera band därefter som är bra på olika sätt. På konserter med Halestorm och Five Finger Death Punch är det bra mosh pit-upplevelser (speciell typ av dans framför rockscener reds. anm.).

Senaste hemmafix?

– Ett altanhörn med en flamingo! Helt klart sommarens höjdpunkt. 

Vilken kollega vill du hylla?

– Vi är ju ett team så jag vill inte hylla någon specifik utan svarar min arbetsgivare, Sesol, i stället.

Möt fler elektriker
”Det stack upp en mobilkamera bakom kyldisken”

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Jag måste erkänna att jag inte har läst den på jättelänge.

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– På sommaren grillad kyckling och grillad paprika med gorgonzola. På vintern tacogratäng. Jag gör den vegetarisk med nachochips i botten, vegofärs, tacokrydda, ibland lite tsatsiki för en fräsch syra och så mozzarella.