Logga in

”En bekräftelse när Tesla kom ett par veckor efter vår lansering”

Publicerad
15 nov 2018, 10:07
| Uppdaterad
28 maj 2021

Anna Svensson ser Elon Musk som en förebild. Med produkten Tesla Solar Tile får de i gång marknaden för byggnadsintegrerade solceller över hela världen. Men hon var faktiskt före Tesla.

Hur kom du egentligen på idén?

– Företaget Soltech energy har länge jobbat med byggnadsintegrerade produkter. Tidigare hade vi även ett termiskt, vattenburet, solenergisystem, men marknaden sjönk för termisk solenergi så
vi satsade i stället på solceller för elproduktion. Vi tror på byggnadsintegrerade lösningar och på så sätt föddes Shingel, ett aktivt takmaterial som ersätter betongpannor.

7 tak med solceller – som ser ut som vanliga tak

Hur gick innovationsprocessen till?

– Jag hade säkert 100 skisser hemma för idéerna kommer ju ofta på kvällarna. Min sambo höll på att bli tokig. Samtidigt tog jag fram en kravspecifikation, gjorde cad-modeller och analyserade olika standarder innan vi lät ett svenskt företag tillverka nollserien av ett tusental Shingelmoduler, för en användarstudie.

Hur har försäljningen gått?

– Det stora genombrottet för solceller är här. Vi har en del stora kunder som Vasakronan, Rexel och Benders. Vi märker en starkt ökad efterfrågan och gör större installationer till nyckelkunder.

Ljusbåge från solceller? Så lätt uppstår den

Hur var det med all uppmärksamhet efter presentationen av Shingel?

– Ja, det var galet mycket uppmärksamhet! Det har varit en hel del olika intervjuer i tidningar och tv och jag fick den stora äran att tala inför stor publik på Woman in tech-konferensen.

– Jag hade säkert 100 skisser hemma för idéerna kommer ju ofta på kvällarna. Min sambo höll på att bli tokig.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

–  Det är väldigt olika, beroende på var i utvecklingsfasen jag befinner mig. Det kan vara skissande, skruvande i verkstaden, läsande av standarder. Eller så kan jag vara i Kina, där vi har produktionen, och en av våra partner.

Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

Finns det inte konkurrenskraftiga svenska företag med den här typen av produkter?

– Klart det finns. Vi testade en del olika, men under den korta tiden fram till vår deadline fann vi inte några svenska leverantörer som höll det pris eller den leveranstid vi överenskommit.

Pannan är lätt att lägga — vilken roll spelar elinstallatören vid monteringen?

– Elinstallatörer ska givetvis vara med från början, det är de som är ansvariga för elinstallationen. De ska även göra egenkontroller för varje solcellssträng. Man ska ha respekt för solceller som genererar el.

Försäkringsbolag varnar: 4 av 5 solcellsinstallationer har brister

Vad är ditt budskap till elinstallatörerna som läser detta?

– Marknaden för solenergi växer, så jag skulle rekommendera att alla hoppar på tåget. Elinstallatörerna har en otroligt viktig roll här.

– Elinstallatörer ska givetvis vara med från början, det är de som är ansvariga för elinstallationen. De ska även göra egenkontroller för varje solcellssträng. Man ska ha respekt för solceller som genererar el.


Så fäster du enkelt kablarna till solcellerna

Är Elon Musk och Tesla förebilder då de också satsar på solceller?

– Absolut! Det var otroligt häftigt och en bekräftelse att vi var på rätt spår när Tesla kom ett par veckor efter vår lansering och sa att de också gör detta. Elon Musk trycker fram byggnadsintegrerade solceller och banar väg för tekniken.

Chefredaktör’n har också träffat Karro Dahl: ”Ser jag en full kille slå sin tjej går jag emellan”

Hur ser framtidens energisystem ut?

– Husen kommer att se helt annorlunda ut, optimerade för energi. Vi kommer att se fler smarta hus med energisystem som talar med varandra. Jag tror att man kommer att välja mer aktiva byggmaterial, med integrerade solceller.

Och hur ser Anna Svenssons framtid ut om tio år?

– Det är ju otroligt långt fram! I dag utvinns bara en bråkdel av solenergin som når jorden, så jag tror starkt på solenergi även i framtiden. Jag kommer i vilket fall fortsätta utmana mig själv och ständigt försöka bidra till en bättre värld.

FAKTA

Anna Svensson

• Ålder: 32 år.
• Familj: Sambon Per.
• Bor: Lägenhet på Hägerstensåsen i Stockholm.
• Utbildning: Civil­ingenjör i teknisk design på KTH.
• Karriär i korthet: Har varit produkt­utvecklare på Ikea och drivit eget företag. utvecklat en prototypbil av bränslecell och vätgas som presenterats för president Obama.
• Aktuell: Uppmärk­sammad för att ha uppfunnit Shingel, en takpanna med integrerade solceller. 
• Vad är det första du gör på morgonen?
— Det finns inga rutiner.
• Ditt senaste hemmafix?
— Byggde ett elementskydd och 3D-printade fästena. Jag har en 3D-skrivare hemma som fungerar bra för hemmafix.
• Vad ligger på nattduksbordet? 
— Factfulness av Hans Rosling, nästan utläst. 
• Dold talang?
— Jag har en skidlärarutbildning på nivå 4 av 4, kanske lite udda för en skåning.
• Hur sportar du helst?
— Helst friskidåkning, svårt i Stockholm, men jag gillar också att simma. Jag tycker om att vara ute, cykla och vandra.