Logga in

Upplåt hembatteriet och tjäna tusenlappar

Publicerad
10 nov 2023, 15:41

Tjäna pengar utan ansträngning. Det är löftet från Svea Solar som lanserar funktionen virtuellt kraftverk för sina kunder. Men är det verkligen så enkelt? frågade vi företagets vd.

”Gör stor skillnad med liten insats” – med den lockande meningen vill Svea Solar få nya och befintliga kunder att hoppa på projektet ”Sun Rewards”. Det hela kan enklast beskrivas som att man ställer sitt hembatteri till förfogande i ett så kallat virtuellt kraftverk. Detta kan sedan i sin tur vara med på marknaden för stödtjänster till nätet.

Läs också:
Åtta saker du behöver veta om dubbelriktad laddning

Läs också:
Så länge kan hembatteriet driva villan vintertid

Läs också:
Så spar familjen 30 000 kronor per år med batterier

Företaget utlovar att en typisk villaägare med solceller och batteri ska kunna tjäna ett par tusenlappar i månaden – helt utan egen insats. Men är det verkligen så enkelt? Erik Martinson, vd för Svea Solar, har ett rakt svar:

– Ja. Vi ställer inga krav på att det ska vara en viss storlek på anläggning eller andra specifika saker. Merparten av våra installerade anläggningar kan vi slå på retroaktivt, det skulle vara våra allra äldsta som vi kan behöva modifiera… men inte värre än så. Det enda du som kund behöver göra är att välja att vara med, säger han till Elinstallatören.

Just att det är så pass förmånligt får Svea Solar att tro att det blir snudd på full uppslutning till Sun Rewards. 

– Vår målbild är att få med så många som möjligt för att skapa så stor effekt som möjligt. Vi kommer rulla ut det i etapper och på sikt ser vi att vi har 400 MW i kapacitet som vi kan reglera.

Hur ser det då ut för andra som inte installerat via solcellsföretaget, är de välkomna också?

– Till en början kommer det att vara för våra egna kunder, både installerade och nykunder. Över tid kommer vi erbjuda andra. Jag vill inte lova något datum, men säger att det vore osannolikt att vi inte kan erbjuda det här till andra inom de kommande 18 månaderna.

Och hur blir då ersättningsmodellen. Kommer man få betalt för installerad effekt, eller är det för hur stor del av batteriet man är villig att offra? Erik Martinson säger att det egentligen inte är någotdera som blir det som ytterst styr.

– Det handlar om hur mycket du kan bjuda ut i form av effekt. De flesta privatfastigheter har ju en säkring på 20-25A vilket ger att det är toppeffekter på upp till 10 kW. Det innebär att man kommer kunna ha en intjäning/besparing på 1000-2000 kronor i månaden. Större fastigheter kan såklart spara mer.

Sun Rewards må låta lockande, men företaget är inte ensamt om att erbjuda dem med batterikapacitet att delta i stödtjänster. Så varför ska man då välja Svea Solars alternativ?

– Det vi erbjuder är ju en helhetslösning. Vi har allt från solceller, till elbilsladdare, värmepumpar och elavtal. Vi ser till att optimera energin för kunden och sköter egentligen allt för att det ska bli så förmånligt som möjligt. Sen finns det andra duktiga aktörer också, men vi ser inte dem som konkurrenter. Ta som exempel att vi även erbjuder Checkwatts lösningar.

Läs också:
Maxad intjäning på batterilagret

På Elinstallatören har vi skrivit flertalet gånger om aggregerade tjänster samt hur mycket man kan spara/tjäna på att vara med och erbjuda stödtjänster. Flera experter pekar mot att det just nu finns en möjlighet, men i takt med att fler ansluter – så blir ersättningen lägre. Hur ser det ut för Svea Solar, påverkar anslutningsgraden deras kalkyl? 

– Visst, om det kommer extremt många enheter så kanske priset går ned. Men se till att vi under en 20-årsperiod ska dubbla vår elproduktion, då krävs det den här typen av virtuella kraftverk. Vi pratar om en enormt stor decentraliserad enhet med miljoner kunder över hela Europa. Som vi ser det behövs det här för att klara av att expandera elnätet i den takt som behövs, säger Erik Martinson.