Logga in

Solceller på balkongen – 5 saker att tänka på

Publicerad
27 mar 2024, 10:32

En miljon tyskar genererar egen solel på balkongen. Det är tillåtet även i Sverige enligt Elsäkerhetsverkets Martin Gustafsson och elsäkerhetsexperten Joakim Grafström på SEK. Men vad krävs egentligen för att få ha ett eget balkongkraftverk?

Text

I mars uppmärksammade Sveriges Radio om hur över en miljon tyskar producerar sin egen el genom att installera solpaneler på sina balkonger, vilket kallas balkongkraftverk. Även i Sverige är det tillåtet att generera sin egen solel på balkongen, så länge fordringarna i elinstallationsreglerna uppfylls. 

Läs också:
Rengöra solceller: Fem råd från experterna

Läs också:
Varför får lekmän installera solceller på husbilen men inte hemma?

Här är fem saker att tänka på vid installation av solceller på balkonger:

1. Får endast installeras av auktoriserat elföretag

2. Får inte anslutas via stickpropp

–  Ska du installera en producerande anläggning ska det inte ske via stickpropp utan ska ske fast anslutet. Man får dimensionera om anläggningen så att det passar för att mata in el. Har du då ett schukouttag på balkongen och glatt kopplar in en solcellspanel så är ju inte resten av hela anläggningen anpassad för det, säger Martin Gustafsson.

Joakim Grafström fyller på:

– En stickpropp, som produkten ibland har marknadsförts med, som ansluts till ett ”vanligt” eluttag är inte avsedd användning av elmaterielen, säger Joakim Grafström.

3. Risken för bakmatning kräver märkning

–  Man kan också bakmata ström utifrån nätet vid ett elavbrott och då vet ju den som står och kanske ska göra ett jobb där inne att det finns en genererande anläggning i anläggningen, eftersom det finns en hel del märkningskrav vid gruppcentraler, säger Martin Gustafsson.

4. Tuffare miljö ställer krav på ordentlig montering

Vind, varmt och kallt klimat gör balkongen till en tuff miljö för solceller. Samtidigt får inte små växelriktare monteras direkt i solljus. 

–  Det finns jättemycket att tänka på och därför är det krav på att det ska vara fast anslutet. De ska sitta fast ordentligt för att inte kunna trilla ner. De brukar ju bli lite vindfång på en balkong, säger Martin Gustafsson. 

Enligt Joakim Grafström är begreppet ”fast anslutning” inte definierat i Elinstallationsreglerna, men används i vissa sammanhang. 

– Närmast ligger Electropediaposten ”permanently connected equipment”, vilken anger att anslutningen endast ska kunna losskopplas med hjälp av verktyg, säger Joakim Grafström.

Läs också:
6 skäl att sätta solceller på mark

5. Måste godkännas av elbolaget och hyresvärden om du bor i en hyresrätt

Förutom själva monteringen gäller det även att stämma av med fastighetsägaren om det är okej att installera solpaneler på sin balkong, om man bor i en hyresrätt. Man måste även prata med sitt elbolag om det är okej att koppla in en genererande anläggning, oavsett storlek på anläggningen.