Logga in

Så länge kan hembatteriet driva villan vintertid

Publicerad
23 nov 2016, 09:56
| Uppdaterad
8 apr 2021

Eons energilager på 4,4 kWh är framtaget för mindre solcellsanläggningar som till exempel en villa. För normalförbrukaren räcker batteriet en timme vintertid och fem timmar sommartid.

– Batteriet är ett av de första på den svenska marknaden.

Det säger Kari Jarl-Månsson chef för Eon försäljning om hembatteriet som redan säljs av bolaget i Tyskland där marknadnen för energilager för egenproducenter är stor med en mängd olika batterilösningar. I Sverige var Tesla en av de första spelarna ut på marknaden.

Eons batteri kommer finns för leverans till svenska kunder i slutet av mars 2017. Batteriet passar till en villa med mindre en mindre solelanläggning. Med möjlighet att lagra 4,4 kilowattimmar räcker det till en normalförbrukningen i en villa under fem timmar sommartid men bara en timme vintertid.

Batteriet har en förväntad livslängd på 20 år, det väger 78 kilo och har en maximal kontinuerlig uteffekt om 1,5 kW. Priset är 60 000 kronor men med investeringsstöd blir kostnaden 24 000 kronor inklusive moms.

Den svenska solelsproduktionen är bäst mellan mars och oktober och enligt Eon är solinstrålningen nästan lika hög som i Centraleuropa, tack vare långa sommardagar. Men solcellerna fungerar även vintertid i Sverige.