Logga in

Konkursade Inresols stirlingmotor skulle göra huset off grid

Publicerad
11 mar 2024, 05:00

Huset i Wenngarn skulle bli ”utan sladd” – alltså utan koppling till elnätet. Det skrev vi om 2016. Men för att få el på vintern var stirlingmotorn från Inresol avgörande. Vad hände med off grid-planerna efter Inresols konkurs?

Jens Johansson är nöjd med huset, trots att det inte klarar sig helt utan nätström. Foto: Privat.

–  Huset står kvar och fungerar som ett mycket energisnålt hus, fast det är faktiskt inkopplat mot elnätet nu. Jens Johansson berättar att de gick länge och väntade på att den där Stirlingmotorn skulle levereras, allt drog ut på tiden – och så gick tillverkaren Inresol i konkurs. Så ”huset-utan-sladd” blev ett mer normalt energihus till sist, men absolut inte ointressant för det.

Så skrev vi då:
Så funkar huset utan sladd

– Genom åren har vi haft massor av besök och till och med figurerat i TV med vårt hus. Det var när Erik Haag och Lotta Lundgren berättade om huset i dokumentärserien Rapport från 2050, berättar Jens Johansson.

Huset byggdes i Wenngarn utanför Stockholm. Foto: Charlotta von Schultz.

Med flera olika sätt att producera och lagra elenergi var det naturligt att också värma huset med el. Under sommarhalvåret kan så ske utan energitillskott utifrån, men under årets mörka månader behövs den där ”sladden” som huset skulle klara sig utan. 

– Eftersom vi inte fick någon Stirlingmotor som kunde producera el åt oss när varken solen lyser eller vinden blåser så fick det bli så. Fast vi är glada över att vi installerade ett ”solstaket” med stående solpaneler. De håller sig rena från snö och fångar en hel del solenergi också under vintermånaderna, konstaterar Jens Johansson. Staketet består av 20 paneler som är vända mot söder och som då fångar den lågt stående solens strålar.

Fler som drabbades av Stirling-debaklet:
Han gick off grid – för 3,8 miljoner

Att hålla huset varmt har inte varit något problem under de åtta år som gått sedan det stod klart, men däremot kan det bli nog så varmt inomhus under sommarnätterna. Jens Johansson ser att i framtida version så skulle huset vara försett med en luft/vatten- eller bergvärmepump som kunnat kyla ner huset när det är som varmast.

– Men i princip är jag ändå rätt nöjd med vårt hus. Husets KNX-styrning fungerar perfekt och gör huset bekvämt att bo och vistas i. De 68 solpanelerna på sammanlagt 17 kWp ger mer el än vad huset behöver och husets ytterbeklädnad i glasfiber gör att det faktiskt ser helt nytt ut, än idag.