Logga in

Easees nya laddbox kräver extern jordfelsbrytare

Publicerad
23 aug 2023, 13:29
| Uppdaterad
24 aug 2023

Här är sju saker vi vet om den nya laddaren.

Charge Lite kräver extern jordfelsbrytare

Den nya laddboxen har krav på extern jordfelsbrytare typ A. Den unika lösning för jordfelsbrytning som Easee använder är det viktigaste skälet till säljstoppet. Lösningen i den nya laddaren är att kunden utöver Easees lösning också använder sig av en extern jordfelsbrytare typ A. 

Unik men kritiserad lösning:
Easee om jordfelsbrytaren: ”Ingen standard tar höjd för vår teknik”

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Gjord för att klara Elsäkerhetsverkets krav

Easee uppger att under de sex månader som den nya laddaren har utvecklats har företaget hanterat alla de punkter som Elsäkerhetsverket baserade försäljningsförbundet på.  

EU-försäkran

I samband med produktutvecklingen har Easee skrivit under en så kallad ‘Declaration of conformity’ eller EU-försäkran. I den intygar tillverkaren att produkter uppfyller de krav som ställs i relevanta EU-direktiv. 

Redan såld i 4 000 ex i Sverige

Easees ursprungliga återförsäljare i Sverige, Efuel har redan köpt 4 000 enheter av den nya Charge Lite. Den finns alltså till försäljning i Sverige redan nu. 

11 kW laddeffekt

Charge Lite kan leverera upp till 11 kW laddeffekt med trefas och 7,4 kW med enfas. För den som har solceller kan Lite ställas in att  enbart ladda med el från den egna solcellsanläggningen. Laddboxen är bakåtkompatibel med alla befintliga Easee-produkter. Den har samma bakplatta som tidigare. Den har både lastbalansering och fasbalansering. 

VD-skifte:
Easee säger upp 200 och tar in stort lån för att överleva

Bluetooth efterlängtad nyhet

Easee-användare har länge efterfrågat lokal kontroll av laddboxarna. Charge Lite kommer utrustad med Bluetooth vilket gör att användaren oberoende av internetanslutning kan starta och stoppa laddningen, kontrollera laddhastigheten och låsa/låsa upp laddningskabeln.

Lite följs av Core och Max

Easee Charge Lite är den första produkten i Easees nya serie av laddare. Lite finns till försäljning i Sverige redan nu. Efterföljarna Charge Core och Charge Max är mer kraftfulla båda med med 22 kW laddeffekt. Charge Max är dessutom MID-certifierad. Charge Core ska lanseras fjärde kvartalet 2023 och Charge Max ska lanseras första kvartalet år 2024.