Logga in

Elsäkerhetsexperten: ”Att man återkallar tyder på allvarliga brister”

Publicerad
16 mar 2023, 05:30
| Uppdaterad
15 mar 2023

Fredrik Byström Sjödin förutspådde ett förbud mot Easees laddare. Men då kände han inte till alla problem som nu har kommit fram.

Elsäkerhetsverkets beslut:
Easee försäljningsstoppas: ”Finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut”

Experten innan beslutet:
Därför pekar allt mot att Easee säljstoppas

Du var tvärsäker att det skulle bli ett försäljningsförbud. Varför?

– För att omständigheterna var sådana att det var svårt att se att det skulle kunna bli något annat.  Det kan man konstatera när man läser beslutet. Men det fanns ännu mer brister som jag inte kände till då jag förutspådde det.

 Vad syftar du på?

–Till exempel har Easee angett fel skyddsmetod – de har sagt att det var klass 2 med dubbelisolering som inte kräver skyddsjordning när det egentligen var klass 1 som ska anslutas till skyddsjord. Säger man att man har klass 2 ska det vara det och inte något annat även om båda metoderna kan fungera.

I belsutet skriver Elsäkerhetsverket: ”Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska”

Har du någon kommentar på det?

– Det är ju så att Easee påstår att det finns en jordfelsbrytare men som faktiskt inte är det enligt produktstandarden. Vi har ett regelverk och ett tillverkaransvar som är strikt för att skydda konsumenter. Lovar man att leva upp till dem så ska man göra det. När det gäller ny teknik ska man kunna visa att den är säker innan man släpper ut den på marknaden och det har inte gjorts här. 

 Det är inte bara ett säljstopp. Easee tvingas återta sina laddare från återförsäljare. Hur vanligt är det?

– Tittar man på Elsäkerhetsverkets statistik är försäljningsförbud ganska vanligt men återkallning däremot väldigt ovanligt. Att man återkallar tyder på allvarliga brister men i det här fallet ska Easee dessutom komma med en plan på hur man ska eliminera riskerna för de 100 000-tals laddboxar som redan installerats.

Läs också:
Easee om jordfelsbrytaren: ”Ingen standard tar höjd för vår teknik”

Vad får det här för konsekvenser för elektriker som har installerat Easees laddare, har de något ansvar?

– Fram tills idag har de inget ansvar eftersom man har installerat något som var okej då. Men från och med nu får man inte installera dem. Sedan finns det en civilrättslig konsumentaspekt på installationer som redan gjorts men det är en annan fråga.