Logga in

Skårebo om Easee: ”Många frågar om produkten är godkänd”

Publicerad
10 okt 2023, 05:30
| Uppdaterad
24 okt 2023

Efuel säger inte hur mycket Easees nya laddare Charge Lite säljer. Skårebo har sålt ett ”par tusen” ex. Vad behövs för att försäljningen ska lossna?

Men hur har då marknaden tagit till sig nyheten? Nils Fredin, vd för Skårebo, säger att det är en positiv respons man fått.

– Vi har sålt ett par tusen och fler och fler kunder hittar tillbaka till Easee, säger han.

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Läs också:
Easees produktchef: ”Inte en quick-fix”

Nils Fredin säger att det finns ett sug på marknaden, men att den inte helt avklarade diskussionen Easee har med Elsäkerhetsverket agerar dämpande.

– Många frågar om produkten är godkänd av förståeliga skäl och jag tror att nyckeln för att Easee ska nå tillbaka till en tidigare ställning är att få ett avslut med Elsäkerhetsverket. Där pågår ju en dialog och det ser positivt ut. Men det är den som är avgörande för Easee på den svenska marknaden.

När det kommer till framtiden menar Skårebo-chefen att den ser ljus ut.

– Det återstår att se vilken ställning Easee får i vår portfölj och det beror ju på hur kunderna tar sig an produkten. Men min uppskattning är att volymen i varje fall mångfaldigas när dialogen med Elsäkerhetsverket mynnat ut i ett positivt besked. Något jag vill lyfta fram i sammanhanget är att den här typen av innovativa bolag behövs på marknaden för att driva den framåt. säger Nils Fredin.

Återförsäljaren Efuel var tidigt ute så fort Easee Charge Lite lanserades och meddelade att de redan beställt ett flertal tusen laddare. När Elinstallatören kontaktar dem har de inga uppdaterade försäljningssiffror att delge, men säger att förväntningen är att den nya boxen likt den gamla blir en försäljningssuccé. 

– Efuel har förtroende för att Easee lärt sig sin läxa gällande dokumentationen för sina produkter och certifieringen hos det ackrediterade testinstitutet TÜV Rheinland är ett bevis för detta och innebär att Easee Charge Lite nu är en av världens med testade laddboxar, säger Robert Rosenzweig, vd på Efuel.

Läs också:
Easees nya laddbox kräver extern jordfelsbrytare

Sedan lanseringen för dryga månaden sedan kan Easee dels numera visa upp sitt TÜV-protokoll, men man har även gjort en viktig förändring. Initialt valde det norska företaget att lägga viss funktionalitet på abonnemang. Det här har man. Numera släppt på vilket innebär en ökad attraktionskraft för kunder. Och kunder finns för enligt Efuel är Charge Lite den näst bäst säljande laddaren i deras produktportfölj.

– Vi har därför all anledning att tro att Easee kommer bli en väldigt populär laddbox, bland både installatörer och användare, säger Robert Rosenzweig.

Vad är Easee Charge Lite?

När norska Easee efter sommaren lanserade sin nya laddbox var det en produkt som tagits fram för att klara svenska Elsäkerhetsverkets krav. Hårdvarumässigt är Charge Lite identisk med sin föregångare och när Elinstallatören pratade med företagets produktchef Caroline Vorpenes bekräftade hon att det enbart var mjukvara samt installationsmässiga skillnader.

Den nya laddboxen välkomnades dock av de svenska återförsäljarna som menade att det var ett viktigt steg i rätt riktning.

Specifikationer
Maximal effekt: 11 kW
Strlnstyrka: 16A
Wifi och Bluetooth: Ja
Integrerat Esim för 4g: Ja
Inbyggd RCD-skydd: Ja, AC 30mA/DC 6mA – obs, externt RCD-skydd typ A krävs
Last- och fasbalasnering: Ja, tillsammans med Equalizer och Amp.