Logga in

Därför pekar allt mot att Easee säljstoppas

Publicerad
16 feb 2023, 11:05

Om Easee Home/Charge inte stoppas blir det enorma konsekvenser för hur elprodukter säljs. Det säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. Här är skälen till att Elsäkerhetsverket inte har något annat val än försäljningsförbud. 

Easees laddboxar saknar jordfelsbrytare, RCD, så som jordfelsbrytare ska fungera enligt internationell standard. Det skrev vi första gången om här. Laddboxen har funktionen av en jordfelsbrytare, men bara att uppnå funktionen räcker inte för att få kalla något för jordfelsbrytare, för det behöver produkten uppnå standardens krav. Laddboxen använder, enligt Easee, reläer och galvanisk frånskiljning och den ska klara av att lösa ut vid läckströmmar över 6 mA DC eller 30 mA AC.

Uppdaterad version

I en tidigare version av artikeln uppgavs att Easees laddbox inte använder galvanisk frånskiljning. 

Video med Easee från Ecarexpo:
Easee om laddboxen: ”En av världens säkraste”

Svaret på Elsäkerhetsverkets frågor
Easee svarar: ”Alla våra kunder kan ladda helt tryggt”

I Easees svar på Elsäkerhetsverket kritik tillstår bolaget att det borde ha varit tydligare i bruksanvisningen med förklaringen av den innovativa lösningen för jordfelsbrytare. Men det här är omvändelse under galgen. Bolaget hänvisar inte till en standard för sin RCD-funktion, utan skriver att det har plockat relevanta delar både ur standarderna EN 61008-1 och den nyare RDC-DD-standarden IEC 62955. 

– Det är inte olagligt att ta delar av olika standarder. Men om man inte följer en standard behöver man visa att det blir lika säkert som standarden. Det krävs provningsprotokoll, måttblad och mycket annan dokumentation Tillverkare följer en standard för att slippa göra den sortens hästjobb med testning. Tillverkare har all rätt att plocka russinen ur kakan, men då måste de också göra jobbet fullt ut, säger Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. 

Den som vill sätta en ny elektrisk produkt på marknaden behöver alltså antingen följa standarden eller själv med genomgripande tester och diger dokumentation visa att samma säkerhet uppnås. Det är så avskräckande att elteknikbranschen domineras av standardprodukter.

Vem vill använda en använda en gammal klumpig jordfelsbrytare om det går lika bra att använda ett kretskort?

Fredrik Byström Sjödin

Vad blir konsekvensen om Elsäkerhetsverket låter en tillverkare komma undan med att plocka delar ur olika standarder? 

– Alla som agerar på marknaden och säljer produkter som följer standard kommer sparka bakut. Vem vill använda en gammal klumpig jordfelsbrytare om det går lika bra att använda ett kretskort? säger Fredrik Byström Sjödin.

Easees laddbox är en av de nättaste på marknaden. Den är betydligt mindre i volym än de laddare som har jordfelsbrytare. Produkten är populär både bland konsumenter och installatörer. Över en halv miljon Easeeboxar har installerats i Europa.

Läs också:
Elsäkerhetsverket kritiserar laddboxtillverkaren Easee

Vad kommer hända nu? 

– Det troliga är att Elsäkerhetsverket landar i ett säljstopp. Det ligger i tangentens riktning, säger Fredrik Byström Sjödin.