Logga in

Easee vill skjuta på förhandling i domstol – slipper inte undan åtgärdsplan

Publicerad
15 dec 2023, 11:19

Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud var planerat att tas upp i förvaltningsrätten i januari. Easee vill nu skjuta förhandlingen till april. Men åtgärdsplanen som Elsäkerhetsverket krävt väntar inte. 

Easee har överklagat Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud mot laddboxarna Home och Charge till Förvaltningsrätten. Muntlig förhandling i målet var planerad till slutet av januari. Men bolaget vill skjuta förhandlingen till april, uppger Förvaltningsrätten i Karlstad.

Elsäkerhetsverket däremot kommer inte vänta med kraven som ställs i myndighetens föreläggande till Easee.

Läs också:
Easee hotas av vite igen

Läs också:
Easee om jordfelsbrytaren: ”Ingen standard tar höjd för vår teknik”

Senast i mars 2024 ska Easee ha genomfört de åtgärder som ska eliminera riskerna på de laddstationer som redan är monterade. Då har bolaget haft ett år på sig att ta fram och genomföra sin åtgärdsplan. Om Elsäkerhetsverket inte anser att företagets åtgärder är tillräckliga kan det bli förelägganden om ytterligare åtgärder. 

De provningar som är underlag till åtgärdsplanen hade Elsäkerhetsverket inte fått in den 23 oktober. Efter en påminnelse från myndigheten har underlagen lämnats in. 

Dessutom ska Easee enligt ett föreläggande, parallellt med åtgärdsplanen, också informera Elsäkerhetsverket om vad de gjort med laddboxar som funnits i bolagets och återförsäljarnas lager. Enligt Elsäkerhetsverket har bolaget besvarat föreläggandet i sin helhet.

Läs också:
Easee säger upp 200 och tar in stort lån för att överleva

Elsäkerhetsverket gick i dag den 15 december ut med ett pressmeddelande om att Easee inte kommer undan att slutföra åtgärdsplanen senast till mars 2024. Det gäller oavsett när  förhandlingen i Förvaltningsrätten blir av.