Logga in

Katastrofbygget: arbetsledningen byttes fem gånger på ett år

Publicerad
18 jan 2023, 16:27

De stora bristerna i arbetsmiljön gjorde att bygget av kvarteret Nystavaren i Eskilstuna utsågs till Årets sämsta bygge. Flera entreprenörer lämnade under pågående jobb. Men hur illa var det egentligen?

Bristande fallskydd, belysning och utrymningsplan samt byte av arbetsledning fem gånger under ett år. Det är bara några exempel på problem som rapporterats från bygget av ett hyreshus i kvarteret Nystavaren i Eskilstuna. Arbetsplatsen utsågs till Årets sämsta bygge 2022 av tidningen Byggnadsarbetaren.

Kan gå illa:
Dödsolyckan i Svappavaara föregicks av en liknande händelse sju år tidigare

Läs också:
20 år efter fallolyckan: Anders reste sig ur rullstolen

Rikard Hallberg

Rikard Hallberg, regionalt skyddsombud från Elektrikerna, stoppade tillsammans med fackförbundet Byggnads delar av arbetsplatsen under en period. En byggnadsställning på våning tio var inte säker och det saknades sparkskydd (som hindrar nedfallande saker) och utrymningsvägar.

1. Vad var största bristen ur elektrikers synvinkel? 

– Det är viktigt att det finns belysning på arbetsplatsen, med backup-batteri, så att det inte blir becksvart om säkringarna går. Det ska alltid gå att se utrymningsvägarna och marken, så att ingen skadas av ett hinder. Tyvärr slarvas det en hel del med detta. Fallskydd är viktiga för alla som vistas på en arbetsplats. 

2. Flera entreprenörer lämnade bygget under pågående arbete. Varför gjorde de det? 

– Troligen fick de inte gehör för sina anmärkningar på säkerheten. När det inte var säkert ville de inte ha kvar sin personal där. Det var för stor risk att någon skulle bli skadad. Arbetet blir inte heller effektivt när det finns den här typen av brister. 

Trenden:
Både elolyckor och tillbud ökade 2021

3. Vilka är lärdomarna från det som hänt i kvarteret Nystavaren? 

– Det är oerhört viktigt att de som ansvarar för säkerheten på arbetsplatsen har rätt kompetens. Samma regler gäller överallt, så det är ingen raketforskning. Men det gäller att ta ansvaret på allvar. Och att tänka på människorna som jobbar där – att de kommer hem levande på kvällen.