Logga in

AD-fallet: Var montören påverkad av cannabis på jobbet eller inte?

Publicerad
18 apr 2024, 05:28
| Uppdaterad
17 apr 2024

Lärlingen använde cannabis på utlandssemestern och blev avvisad från jobbet utan lön. Men var han verkligen påverkad? Och vad säger egentligen drogtestet? Här är turerna bakom det uppmärksammade målet i Arbetsdomstolen.

Installatörsföretagen:
AD-fallet: ”Vi kan inte tillåta personer med positivt drogtest på arbetsplatserna”

Byggnads:
AD-fallet: ”Så allvarliga åtgärder som att stänga av någon utan lön är inte rättssäkert”

VVS-lärlingen, anställd på Assemblin VS, hade varit på utlandssemester och då använt cannabis i olika former.

När han kom tillbaka till jobbet fick han lämna ett slumpmässigt urinprov och jobbade därefter på som vanligt tills provsvaret kom. 

En vecka senare kom provsvaret som visade positivt på THC-syra. Lärlingen blev då – efter ett möte där bland annat det centrala fackombudet deltog – avvisad från arbetsplatsen med beskedet att han inte kunde arbeta igen förrän han kunde uppvisa ett negativt test via företagshälsovården. Under frånvaron, åtta veckor, fick han ingen lön.

Han tog ett flertal prover. Efter två månader fanns inga spår av THC-syra och då kunde han börja arbeta igen.

I fjol stämde Byggnads Assemblin VS och Installatörsföretagen i Arbetsdomstolen, AD, för brott mot kollektivavtalet och MBL med fordran på utebliven lön och skadestånd för brott mot kollektivavtalet till lärlingen samt skadestånd till Byggnads för brott mot kollektivavtalet och brott mot MBL.

Frågan huruvida man kan anses stå till arbetsgivarens förfogande – lämpad att utföra sitt arbete – efter att ha testats positivt för exempelvis cannabis har aldrig prövats i domstol och domen kommer därför att bli vägledande för hur arbetsgivare ska agera i framtiden.

Utöver den frågan är parterna oense om det handlar om en “avstängning” och om VVS-montören kunde ha omplacerats under perioden.

Från 2023:
Rökte cannabis på semestern – stängdes av utan lön

Förhandlingen pågick 10-11 april. Då förhördes bland annat ett antal experter på provtagning, analyser och hur länge droger finns kvar i systemet samt hur det påverkar den kognitiva förmågan. 

Domen kommer 19 juni.