Logga in

”Det var bara att klippa upp alltihopa och börja om”

Publicerad
10 jan 2024, 15:17
| Uppdaterad
12 jan 2024

Hon blev headhuntad när hon gick i gymnasiet,  gillar dansband, fika och att pula i det egna huset men stör sig på konservativa gubbar. Möt Thea Carlsson, 21, elektriker på Målilla El.

15 snabba frågor:
”Jag är en jävel på att spika kulo”

Elektrikern Johanna:
”Jag varken klipper eller sågar fasskenor”

Thea Carlsson. Foto: privat

Vad jobbar du med just nu?

Jag har precis börjat på mitt nya jobb, på en elfirma i Målilla. Mitt förra jobb var i industrin, som underhållselektriker, men jag ville jobba med privatpersoner. Just nu  jobbar jag i en jättestor ladugård som har en biogasanläggning. Det är ett väldigt stort projekt med väldigt mycket el som ska installeras.

Vad jobbar du helst med?

– Jag gillar variation och gör gärna olika saker varje dag. Allt är kul så länge det inte är enformigt.  Är det sol så jobbar jag helst utomhus. Målilla El gör alla möjliga typer av jobb, lite solceller också.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag har bara hunnit jobba två år efter gymnasiet så jag har inte stött på något häpnadsväckande. Men fula kopplingar och fula kabelsvängar ser man ju ofta, det är nästan vardag.

Bjud på ett misstag du har gjort …

– Senast igår gjorde vi misstaget att lägga signalkabeln under ett rör. Vi hade buntat genom tre lokaler och stått högt på stegar och jobbat. Vi var tre man på plats men ingen såg röret förrän vi skulle dra upp kabeln till taket och den fastnade. Det var bara att klippa upp alltihopa och börja om. Jag har gjort många misstag men inget med strömmen på, vi är duktiga på att kolla det.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Med att knäppa en Nocco och sätta mig framför tv:n. I dag lade jag mig under en filt i soffan för jag har jobbat ute i snövädret hela dagen.

Bästa verktyget och bästa återhämtningen. Foto: privat

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Inte alls, jag är så slut när jag kommer hem så jag orkar inte träna. Det är lite som en klyscha att säga att man inte behöver träna om man  jobbar fysiskt sju till fyra  men jag står för det.

Vad stör du dig på?

–  Superkonservativa gubbar, som fortfarande finns lite överallt fastän det är 2023. Det är kanske just för att jag är tjej. Jag har exempelvis fått kommentaren att ”fruntimmer kan väl inte koppla el”.  Vissa gubbar inom industrin ignorerade mig helt och ville inte ens prata med mig. Men mina kolleger är jättebra.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Skaltången, den kan man göra allt med så den ska man ha nära till hands.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Jag kollar att alla faser är med och framför allt jorden. Den är viktigast.

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Klipper

Dold talang?

– Det kanske inte är en talang direkt men mina kollegor brukar säga att dagarna blir roligare när jag är med för att jag är en rolig person.

Första du gör på morgonen?

– Borstar tänderna

Melodi- eller rockfestival?

– Melodifestival alla dagar i veckan

Bästa musiken att jobba till?

– Dansband, hundra procent och mer specifikt Black Jack.

Theas hus som hon håller på att renovera. Foto: privat

Senaste hemmafix?

– Jag köpte ett hus när jag var 18, innan jag tog studenten. Min pappa skämtade om att han tyckte att jag skulle köpa huset, en enplansvilla med många rum och garage. Jag tyckte först att det såg ut som ett tanthus men sedan köpte jag det ändå, det gick snabbt. Jag tänker att jag ska renovera upp det och kanske sälja det sedan. Jag och pappa och några till har bytt golv, jag har slipat och spacklat och nu är tapetseraren här.

Vilken kollega vill du hylla?

– De på mitt första jobb, underhållsverkstaden på Plannja i Järnforsen. Det är tufft att komma ut till första jobbet som tjej men de var superdundersnälla och jag blev direkt en av dem fastän de är i 50-årsåldern. Jag fick frågan om jag ville bli underhållstekniker hos dem när jag gick i gymnasiet så jag hade jobb direkt efter studenten.

Patriks nybörjarmiss:
”Jag visste inte vad ett kapillärrör var, så jag klippte av det…”

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Jag är inte så bra på mat så jag bjuder helst på fika. Nu har jag bakat pepparkaksbrownies och lite annat med jultema. Ibland gör jag en stor tacogratäng till matlådorna.