Logga in

Installatören: ”ID06 vill tjäna pengar på våra misstag”

Publicerad
8 mar 2023, 08:51

Företagaren Fredrik Engman i Mockfjärd är starkt kritisk till hur ID06 fakturerar. Men ID06 slår ifrån sig kritiken.

Från 2020:
Nu är alla gamla ID06-kort spärrade

Läs också:
Missa inte: 7 byggskandaler som skakade Sverige

När Fredrik Engman, vd för Engmans rör i Mockfjärd, missade att betala in årsavgiften avaktiverades kortet för hans anställda montör. Fredrik Engman hade inte sett att fakturan låg i mejlboxen.

– De andra fakturorna från ID06 kommer på papper, men inte årsavgiften. Det känns som att det är meningen att man ska missa den för att behöva få betala extra för att få kortet aktivt igen. Varför annars använder samma företag två olika sätt att fakturera?, säger han.

Fredrik Engman säger att han “köper idén med att ID06 ska motverka byggfusk och andra osunda metoder alla dar i veckan” men att flera han pratat med känner samma om faktureringen – “de vill bara tjäna pengar”.

Om årsavgiften inte betalas i tid avaktiveras kortet vilket innebär att montörerna stängs ute från bygget. 

– Här i Dalarna är det inget större problem eftersom vi aldrig har behövt visa upp något id och det ofta inte ens finns några kortläsare, men i exempelvis Stockholm är det säkert annorlunda, säger Fredrik Engman.

Thor Jonsson, chef för marknad och utveckling på ID06 säger att det är ovanligt men tråkigt när det blir problem och att det är kunden själv som avgör på vilket sätt och till vilken adress fakturan ska skickas. Dessutom skickas en påminnelse utan avgift om fakturan inte betalats innan företagets kort avaktiveras.

– 99,9 procent av våra 90 900 kunder har inga problem med detta, säger han.

Varför är det så dyrt att aktivera ett kort som stängts av?

– Vi måste göra en ny manuell kontroll av företaget företaget samt att vi manuellt sedan startar upp företaget och dess ID06-kort.

Vad används avgifterna till?

– Att få verksamheten och snurra runt och till utveckling. Målet är att vi ska kunna sänka avgifterna men dit har vi inte nått än. Däremot har de inte höjts på de fem år jag varit på ID06. Jag tycker att man får mycket funktionalitet och hjälp för pengarna.

IN Garanti
”Jag hoppas de kommer att sätta symbolen på servicebilarna”

Fakta ID06

ID06 grundades 2006 av Byggföretagen för att främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser i byggbranschen. Det är ett fristående, icke vinstutdelande bolag som i dag ägs gemensamt av Byggföretagen, Byggherrarna, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Installatörsföretagen Maskinentreprenörerna, Plåt-och Ventföretagen, Glasbranschföreningen, Säkerhetsföretagen, Transportföretagen och Måleriföretagen.

2016  infördes lagen om elektroniska personalliggare.

Det nuvarande ID06-systemet lanserades 2018.

Vad kostar det?

Kort: 80 kronor styck per år.

Årsavgift för anslutning till portalen:  Mellan 500 kronor (upp till 10 kort) och 10 000 kronor (över 1 000 kort) per år.

Aktivering för spärrat företag: 1 200 kronor.