Logga in

Vad gör du för att undvika förslitningsskador?

Publicerad
24 jun 2024, 06:58
| Uppdaterad
19 jun 2024

Träning är förstås ett bra sätt att förebygga skador på kroppen. Men vad kan man göra om det inte finns tid till att träna vid sidan av jobbet? Vi frågade tre elektriker hur de tänker ergonomiskt.

Text

Läs också:
Vilken fördom om elektriker stör du dig på?

Arbetsmiljöexpertens råd för att kroppen ska hålla länge:
Det vanligaste missförståndet om hantverksyrken och träning

Sofia Österberg

Sofia Österberg, elektriker hos Coor

– Hur du arbetar är såklart en viktig faktor – ha rätt verktyg, rätt material och ett hållbart ergonomiskt tänk. Och det är lika viktigt vad du gör när du inte arbetar. Träning är bra på många olika sätt, bland annat är det bevisat att det minskar risken för förslitningsskador. Så styrketräna och ta reda på dina förutsättningar för att utföra jobbet på ett ergonomiskt, tidseffektivt och säkert sätt!

Martin Appelgren

Martin Appelgren, Öfs el och larm

– Jag försöker tänka ergonomiskt. Förut så tog jag med mig för mycket verktyg på en gång, när man skulle upp och ner på ett jobb. Nu kanske jag går tre gånger i stället för en gång. Det är också viktigt att ha bra verktyg och maskiner som underlättar. Det tror jag är nyckeln till framgång. Jag har tränat vid sidan av, men nu har jag inte tid med det. Jag har fyra ungar hemma, så det är fullt upp. Träningen får man väl inom jobbet, allt fysiskt som man gör där. 

Jan Johansson

Jan ”Drutten” Johansson, Granitor Electro

– Jag har inga supertips eftersom jag inte gjort något riktigt aktivt. Men det är bra att hålla sig rörlig och inte sitta och glo på TV för mycket. Sen försöker jag bära så lite som möjligt, eftersom det är onödigt att gå och bära för mycket. Jag tror även att variation i arbetet är viktigt, så att man inte jobbar för mycket på knäna eller med händerna ovanför huvudet. Man ska nog undvika snus, cigaretter, sprit, öl och energidryck också. 

Läs mer om Drutten:
Drutten: ”Förut var allt material mycket tyngre”

Läs också:
”Många, särskilt nya i yrket bär med sig alla verktyg”