Logga in

Dödsolyckan i Svappavaara föregicks av en liknande händelse sju år tidigare

Publicerad
10 dec 2018, 14:59

En 20-årig man föll sju meter och skadades allvarligt. Olyckan nu i juli krävde en 21-årig elektrikers liv.

Den 21-åriga elektrikern som dödsstörtade den 27 juli i år i pelletsverket i Svappavaara var inte den första på LKAB att vara med om en allvarliga fallolycka med en sönderrostad gallerdurk. Den 24 januari 2011 var en 20-årig man med om en liknande olycka på LKAB:s anrikningsverk i Kiruna. Mannen föll sju meter och skadades allvarligt men överlevde. Det här rapporterar P1-programmet Kaliber som granskat dödsfallet i Svappavaara och gått tillbaka i Arbetsmiljöverkets och LKAB:s egna rapporter som gjorts om tidigare tillbud och olyckor med rostskador på de gångbryggor som är vanliga i gruvbolagets anläggningar. Förra veckans program, om att 50 interna rapporter pekat på brister i anläggningen bara i Svappavaara skrev vi om här.

Fallolyckor orsakar flest skador på jobbet

Den 20-åring som föll genom en gallerdurk 2011 arbetade på ett företag som på uppdrag av LKAB skulle undersöka en sönderrostad gångbrygga. Det var också skälet till att Gällivare tingsrätt bedömde att olyckan inte var LKAB:s ansvar. Det hade varit annorlunda ifall den som störtat genom golvet varit anställd av det statliga gruvbolaget, skrev tingsrätten – och inte en person på ett företag som var där för att undersöka bristen i gångbryggan. Rätten skriver också i sin dom att “det framgår att LKAB:s kontroll av gångbryggorna varit otillräcklig”.

Efter dödsolyckan: Arbetarna vägrade jobba i gruvan ”Det är en del rost”

Jan Moström.LKAB:s vd Jan Moström svarar i dagens reportage till P1 Kaliber om olyckan 2011.

– Ja, det är ju uppenbarligen att vi har ett arbete med att jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet, det är en utmaning för oss och för många bolag.

Arbetsmiljöverket besökte LKAB i Svappavaara så sent som nio månader innan sommarens dödsolycka. Här kan du läsa mer om det i Kalibers reportage och här finns det att lyssna på.