Logga in

AD-fallet: ”Vi kan inte tillåta personer med positivt drogtest på arbetsplatserna”

Publicerad
18 apr 2024, 05:30

Den som testar positivt för THC-syra är inte arbetsför, det anser Installatörsföretagen som i tvisten i AD tycker att företaget gjorde rätt som avvisade en lärling från arbetet utan lön i två månader.

Bakgrund:
AD-fallet: Var montören påverkad av cannabis på jobbet eller inte?

Byggnads:
AD-fallet: ”Så allvarliga åtgärder som att stänga av någon utan lön är inte rättssäkert”

Assemblin agerade rätt när de ansett att lärlingen, som testat positivt för cannabis, inte stod till förfogande för arbete förrän han kunde uppvisa ett negativt prov, anser Installatörsföretagen. 

– Vi har ett arbetsmiljöansvar, inte minst med tanke på att byggarbetsplatsolyckorna ökar. Installatörsföretagen får också fler och fler frågor kopplade till droger och positiva drogtest från våra medlemsföretag. Därför ser vi fram emot domen med vägledning om hur de här ärendena ska hanteras, säger Nina Burman Lundin, arbetsrättsjurist på Installatörsföretagen.

Installatörsföretagen anser inte att det handlar om en avstängning från arbetsplatsen.

 – Personen i fråga har genom eget agerande försatt sig i en situation där denne inte kan anses stå till arbetsgivarens förfogande och därmed har personen inte heller rätt till lön. Det innebär inte att personen i fråga stängs av, säger Nina Burman Lundin. 

Byggnads pekar i sin stämning på att spår av THC-syra i urinen inte visar att man faktiskt är påverkad när provet tas eftersom det tar lång tid för substansen att lämna kroppen. Hur ser du på det?

– Urinprover är det vedertagna sättet att provta för narkotika och därmed förebygga bruk av narkotika i arbetslivet, vilket AD har fastställt i en tidigare dom. Positivt urinprov visar att personen har brukat narkotika i närtid och/eller under lång tid. Det ser väldigt olika ut från person till person hur länge effekterna av sådant bruk sitter i. Därför kan vi inte tillåta personer med positivt drogtest på arbetsplatserna. I dag finns inga tester som kan visa om man är påverkad av droger vid provtagningstillfället.

Från 2023:
Rökte cannabis på semestern – stängdes av utan lön

Vad kommer domen att få för konsekvenser?

– Om företagens möjlighet att använda nuvarande testmetoder för att upptäcka bruk av narkotika skulle underkännas skulle det i slutändan innebära risker för arbetsmiljön på våra byggarbetsplatser.