Logga in

20 år efter fallolyckan: Anders reste sig ur rullstolen

Publicerad
21 aug 2017, 11:49
| Uppdaterad
24 feb 2021

Ett platt och till synes ofarligt tak blev slutet på Anders Tyréns karriär i VVS-branschen. Utan säkerhetssele och med lite dålig koll på läget snubblade och halkade han och föll handlöst ner och landade på rygg. Oaktsamheten kostade honom 20 år i rullstol, men i dag går han igen.

Det som skulle bli en vanlig dag på jobbet för VVS-montören Anders Tyrén blev i stället en dag som ändrade hela hans liv. Han skulle dra rörledningar till en kylanläggning på ett tak i Motala, ett vanligt rutinarbete, men ödet ville annorlunda. Med sig hade han en lärling som dock inte följde med upp på taket.

– Det var ett platt ganska stort tak så jag tyckte inte att det fanns någon anledning att sätta på mig en säkerhetssele, vilket var mycket klantigt, säger Anders Tyrén uppriktigt.

Artikelserie arbetmiljö del 1: Asbestsaneraren Conny härdar ut max tre timmar i dräkten

Det visade sig att det var lite frost på taket och under arbetets gång hade han inte riktigt kontroll över var han befann sig. När sedan hälkappan på den ena arbetsskon hakade fast i en uppvikt plåtkant nära takets ytterkant föll han plötsligt baklänges fem–sex meter ner från taket och landade på rygg i asfalten.

– Det var ett platt ganska stort tak så jag tyckte inte att det fanns någon anledning att sätta på mig en säkerhetssele, vilket var mycket klantigt.

Artikelserie arbetsmiljö del 3: Bravida ser tydliga mönster i fall från hög höjd

– Det gjorde ont i ryggen, men jag kunde ändå resa mig direkt och ropa på lärlingen och be honom komma och köra mig hem, säger Anders Tyrén. 

Väl hemma gjorde det emellertid så ont att det blev ambulans till sjukhuset, där det konstaterades att han fått en svår ryggskada. Det skulle dröja 20 år innan han kunde resa sig ur sin rullstol.

FAKTA

Anders Tyrén

Ålder: 57 år.
Bor: Motala.
Familj: Hustrun Marita, två vuxna barn och barnbarn.
Yrke: Säljare på ett ­assistansföretag.
Fritidsintressen: Löpning, ­dykning, fiske, bilar.

– Läkarna trodde att jag skulle kunna gå igen, men jag gick igenom fem diskbråcksoperationer och det blev bara sämre, säger Anders.

När han blev tillräckligt frisk för att komma hem från sjukhuset ställde hans arbetsgivare, dåvarande VVS-företaget Calor, upp på honom och erbjöd honom arbete inne på kontoret.

– Läkarna trodde att jag skulle kunna gå igen, men jag gick igenom fem diskbråcksoperationer och det blev bara sämre.

– Men jag är ingen kontorsråtta, så det passade inte mig, erkänner Anders Tyrén och tillägger:

– I stället blev jag anställd som rehabinstruktör hos Landstinget för att lära funktionshindrade att köra rullstol och det höll jag på med i fem år. Dessutom gick jag på Komvux och läste datakunskap. 

Anders fick även en arbetsskadelivränta från Försäkringskassan och blev förtidspensionerad. Inkomsten motsvarade det han tjänade som VVS-montör och räknades om varje år.

Så småningom blev han anställd som idrottskonsulent på Östergötlands handikappförbund.

– Livräntan försvann så småningom, allteftersom jag fick högre lön, konstaterar Anders Tyrén.

Artikelserie arbetmiljö del 1: Elektriker drabbas av andra yrkesgruppers asbestdamm

Nu har det hunnit gå drygt trettio år sen olyckan på taket och sedan sju–åtta år tillbaka är Anders Tyrén inte längre rullstolsburen. Hans liv i rullstol har varit en resa som han inte kunnat föreställa sig som 18-åring då han fick sitt VVS-certifikat. 

– Jag är ändå glad och tacksam över mitt liv, säger Anders Tyrén, som i dag är 57 år.

– Trots mitt handikapp har jag fått uppleva så mycket att jag inte skulle vilja ha haft det annorlunda.

– Jag är ändå glad och tacksam över mitt liv. Trots mitt handikapp har jag fått uppleva så mycket att jag inte skulle vilja ha haft det annorlunda. 

Anders Tyrén bor i dag i sin hemstad Motala och är gift med Marita som han träffade inom handikappidrotten. Marita är född med en synskada och är nästan helt blind. Hon har spelat goalball på elitnivå och Anders Tyrén har tävlat i rullstolsmaraton. Tillsammans har de rest över hela världen och i hemmet i Motala finns många medaljer och bucklor.

Plötsligt en dag kände Anders att han kunde röra på några tår och så småningom kunde resa sig upp och gå. Det var en dramatisk förändring som dock hade sina medicinska förklaringar:

– I takt med att jag blev äldre bildades det brosk vid skadan i ryggen och eftersom nerverna inte var helt av hade jag också med hjälp av all träning byggt upp en muskelkorsett. Jag tränade dels för att åka skidor med rullstolen, dels för att köra maraton, säger Anders Tyrén.

– I takt med att jag blev äldre bildades det brosk vid skadan i ryggen och eftersom nerverna inte var helt av hade jag också med hjälp av all träning byggt upp en muskelkorsett.

Anders arbetar inte längre inom VVS-branschen utan är sedan 15 år tillbaka säljare av hjälpmedel till funktionshindrade på ett assistansföretag.

Anders Tyrén tycker inte att olyckor inom byggbranschen bara är arbetsgivarens fel.

– Nej, säger han bestämt. Du själv har också ett ansvar och jag skulle vilja råda alla att tänka sig för två gånger när de går ut från arbetsboden på morgonen. Man kan aldrig vara nog försiktig.

Sen tillägger Anders Tyrén att han också tror att ackordet kan vara en bidragande orsak.

– Allt ska ju då gå så mycket fortare och du kanske tänker att det inte gör något att ”fuska” lite med säkerheten. Trots allt är det pengarna som styr dig, menar han.