Logga in

Rökte cannabis på semestern – stängdes av utan lön

Publicerad
5 apr 2023, 15:34
| Uppdaterad
29 aug 2023

När installatörens drogtest visade spår av cannabis stängde Assemblin av honom utan lön. Men han var inte påverkad vid provtillfället, hävdar facket, som stämt företaget. Nu ska Arbetsdomstolen avgöra fallet.

Från 2020: Avskedade montör med missbruksproblem
Bravida stäms av Byggnads

Avskedades:
Montör körde firmabil i 14 år utan körkort

När Installatören, anställd som VVS-montör, visade positivt på THC-syra i urinprovet efter julledigheten valde arbetsgivaren, Assemblin, att stänga av honom från arbetet med omedelbar verkan utan lön. Avstängningen varade tills dess att montören kunde lämna ett “rent” prov – efter två månader.

Facket, Byggnadsarbetareförbundet, menar att avstängningen saknar grund eftersom montören inte var påverkad vid provtagningen och därför inte utgjorde någon säkerhetsrisk och pekar på att THC-syra i urinen, som är ett spår av cannabisintag, kan finnas kvar i kroppen lång efter själva bruket.

Facket, som har stämt Assemblin och Installatörsföretagen, IN, till Arbetsdomstolen är också kritiskt till att montören stängdes av utan föregående MBL-förhandling.
Stämningen gäller lönefordran, brott mot MBL och brott mot kollektivavtalet till ett sammanlagt av nära 262 000 kronor.

Johan Torstensson Aas, Byggnads.

I en kommentar till tidningen Byggnadsarbetaren säger fackombudsmannen Johan Torstensson Aas att det är en ny företeelse att stänga av någon utan lön på grund av något som gjorts på fritiden och som därför behöver prövas.

Efter ett förberedande möte i slutet av mars, som inte ledde till förlikning, fastställdes att fallet ska upp i AD i oktober.

Barin Özmen, IN.
Barin Özmen, IN

– Vi vill ha ett prejudikat eftersom vi anser att knark och arbete inte hör ihop. Vi ifrågasätter också begreppet “påverkad”. Enligt vår uppfattning står man inte till arbetsgivarens förfogande om man brukat droger och det visar sig i ett drogtest på arbetsplatsen, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Vad får domen för konsekvenser för arbetsgivare och anställda?

– Får vi rätt innebär det att vi kan fortsätta på samma sätt med adekvata urintester och adekvata värden. Annars krävs andra sätt, som blodprov, vilket är mer integritetskränkande och också dyrare.

Facket anser att arbetsgivaren inte har rätt att styra över vad de anställda gör på sin fritid. Vad tänker du om det?

– Man har rätt att göra vad man vill på sin fritid så länge det inte påverkar arbetet. Ett positivt drogtest visar på drogbruk, att man har droger i sitt system, som därmed innebär en stor risk för arbetsgivaren med tanke på säkerheten, arbetsmiljön och risken för återfall.

Är det här ett problem som ökar?

– Ja det kommer mer och mer.

Läs också:
Elektriker fälls för misshandel av tutande kollega

Rättegången kommer att äga rum 5-6 september 2023.