Logga in

Fallselen var på – men inte fäst, elföretag får betala vite

Publicerad
9 aug 2021, 15:56

En elektriker arbetade åtta meter upp på ett tak när Arbetsmiljöverket kom på inspektion. Men att säkerhetslinan inte var fäst hade en naturlig förklaring, hävdar en person på företaget.

Arbetsmiljöverket inspekterade i september förra året ombyggnationen av bostadshuset Regnbågen i Hallsberg, som ägs av bostadsstiftelsen Hallbo. Då upptäcktes att en elektriker arbetade på taket på åtta meters höjd utan fallskydd. Elektrikern bar fallsele men den var inte kopplad till någon säkerhetslina. I alla fall inte just då. Därför får Hallbos entreprenör Elservice i Hallsberg betala en straffavgift på 50 000 kronor, det rapporterar na.se (betallänk). 

Rutinuppdrag på trappstegen
Efter elolyckan: ”Prata i telefon får göras vid andra tillfällen”

Statistik:
Så faller elektriker på jobbet

Fallskydd ska användas vid arbete där fallhöjden är minst två meter. Elektrikern på Hallbos bygge hade alltså en sele för fallskydd på sig men den var inte kopplad till någon säkerhetslina. Men det här har en naturlig förklaring hävdar en ansvarig på Elservice i Hallsberg. Företaget var på plats för att utföra arbeten på takfläktar och den anställde elektrikern hade precis gjort klart jobbet vid en fläkt.

– Vår kille är utbildad och erfaren. Han skulle gå tio meter mellan två fläktar på ett platt tak. men visst, allt kan hända, det säger en ansvarig på företaget som vill vara anonym, till na.se 

Företaget har efter händelsen förstärkt sin fallskyddsutrustning. Nu jobbar de alltid med dubbla linor inkopplade vid arbete på hög höjd.