Logga in

Assemblins vd om hissolyckan: ”Otroligt tragisk”

Publicerad
15 dec 2023, 13:55

Hissolyckan i Sundbyberg där fem personer omkom är en av de värsta som hänt på en byggarbetsplats i Sverige i modern tid. Elinstallatören har varit i kontakt med Assemblin El som är en av underentreprenörerna på olycksbygget.

Orsaken till olyckan utreds nu av Statens haverikommission, men hisstillverkaren Alimak har upptäckt att det saknas fyra bultar mellan två mastsektioner i bygghissen.

Byggnads och Byggföretagens initiativ om en tyst minut stöds av Installatörsföretagen
Tyst minut för att hedra de döda i hissolyckan

En man född 1994 omkom i en elolycka vid arbete på en ny 130 kV-ledning i Örebro län
Linjemontör död i elolycka med skylift

Händelsen är även anmäld till Arbetsmiljöverket och Sundbybergs stad har infört byggstopp på arbetsplatsen.

Assemblin El är en av underentreprenörerna i projektet.

Fredrik Allthin, vd på Assemblin El

–  Vi har elentreprenaden på det aktuella bygget där tre medarbetare från vår Enköpingsfilial jobbar. Den aktuella dagen var två på plats, säger Fredrik Allthin, vd på Assemblin El och fortsätter:

– Våra anställda har fått full support från vår organisation, HR och företagshälsovården. Den här olyckan var otroligt tragisk, självklart för de direkt berörda men också för alla som var på plats när det hände – och för hela branschen. Vi tycker därför att det är självklart att delta i den tysta minut som bygg- och installationsbranschen har utlyst på måndag, säger Fredrik Allthin. 

Han säger också att säkerhet och arbetsmiljö alltid är en prioriterad fråga för Assemblin. 

Uppsala Isolering arbetar med teknisk isolering i Ursviks Torn och vd Camilla Stoor är omskakad av det inträffade, även om ingen av företagets anställda har förolyckats eller skadats.

VVS-företaget Nordisk VVS-Teknik är också underentreprenör på bygget.

– Det är ingen från vår personal som har skadats eller förolyckats i den tragiska olyckan, säger Jesper Brorsson, vd på Nordisk VVS-Teknik till VVS-Forum.

Elolyckorna bland yrkespersoner ökade 2022 enligt Elsäkerhetsverkets årliga elskaderapport
Bristande riskbedömning bakom elolyckor

Ledningen för underentreprenören MSG Ventilation vill inte kommentera.

– Vi hänvisar till vår beställare Andersson Company Byggnads AB då det i vårt kontrakt har överenskommit om att vi inte får kommunicera med media gällande detta projekt, säger Tomas Carlsson, vd på MSG Ventilation.

2023 blir ett mörkt arbetsmiljöår. Hittills i år har 52 dödsolyckor inträffat, inklusive de fem som dog i hissolyckan. Det kan jämföras med 40 dödsolyckor på arbetsplatser under hela förra året.

På måndag 18 december hålls en tyst minut klockan 9.30 för att hedra de omkomna byggnadsarbetarna.