Logga in

Hög risk för elchock med Flukes multimeter

Publicerad
17 feb 2022, 10:10
| Uppdaterad
23 feb 2022

Multimetrar i Flukes serie 8X V kan visa spänningslöst tillstånd trots att spänning är på.

Multimetrarna Fluke 83V, 87V och 88V har ett inbyggt säkerhetsproblem. Det gäller multimetrar i 8X-serien tillverkade mellan 7 juni 2019 och 26 augusti 2021. De kan ha ett plastmaterial i COM-porten som riskerar att täcka sidan av ingångskontakten. Det är bara i de fall som produkten används med TL-75 testkablar med så kallad split core som problemet har observerats. I de fallen kan 8X-multimetern indikera spänningslöst tillstånd trots att spänning är på. Elsäkerhetsverket skriver på sin sajt att det innebär ”hög risk för elchock”.

Fluke har en särskild sida på sin sajt där de listar alla berörda modellnamn. Dessutom finns en utförlig guide som man kan använda för att avgöra om ens multimeter har det aktuella felet.

Från 2018
Fluke återkallar missvisande spänningsprovare

Läs också:
Elsäkerhetsexpert tycker att utskällda ”pennan” fyller viktig funktion

Jag vill inte ha en falsk trygghet. Vi i branschen ska inte chansa utan följa Elinstallationsreglerna

Tommy Sjöberg, Granitor.

Tommy Sjöberg, avdelningschef på Granitor i Eskilstuna varnade för multimetern i facebookgruppen Elektriker utan gränser. Han understryker att multimetrar inte ska användas för att kontrollera spänningslöshet överhuvudtaget. 

Tommy Sjöberg
Tommy Sjöberg, avdelningschef på Granitor i Eskilstuna.

– Min bedömning är att många använder multimeter alternativt eltester till det, eftersom man ändå har den med sig och de ofta har ett bredare mätningsområde än en spänningsprovare.

Multimetrar är överlag vanligare på styr- och regler-sidan än bland elmontörer. Men de får inte användas i fel syfte, påpekar Tommy Sjöberg:

– Multimetrar är inte godkända för spänningskontroll. En spänningsprovare ska visa att  spänningen är på även om batteriet är dåligt. Det gäller inte för en multimeter.

Det finns också även andra faror. En spänningsprovare får läcka max 3,5 mA, ett krav som inte finns på en multimeter. 

– Om du till exempel vill testa mot sann jord och sätter ena proben mot fas och kommer åt andra proben samtidigt som du jordar dig kan du drabbas av en strömgenomgång.

Men många i branschen är omedvetna om den faran.

– Jag vill inte ha en falsk trygghet. Vi i branschen ska inte chansa utan följa Elinstallationsreglerna, säger Tommy Sjöberg på Granitor. 

Fluke har inte återkommit med svar på våra frågor om problemet.

Länk till Flukes supportsida om problemet
Säkerhetsmeddelande: Digitala multimetrar i Fluke 8X V-serien