Logga in

Fluke: ”Endast en handfull” har testkabeln som kan visa fel

Publicerad
24 feb 2022, 09:16
| Uppdaterad
28 feb 2022

Fluke svarar nu om den mulimeter som kan visa spänningslöst tillstånd trots att spänning är på.

Problemet med att multimetrar i Flukes 8X-serie upptäcktes när en av bolaget ingenjörer utförde tester med en 87-V multimeter. Företaget valde då att utfärda en varning om potentiell risk. 

Första artikeln om felet i 8X-serien
Hög risk för elchock med Flukes multimeter

Kommentar om 2018 års återkallelse:
”Känns ju riktigt bra att spänningsprovarna återkallas”

”Produkten kan visa intermittenta nollspänningsavläsningar vilket under vissa omständigheter kan utsätta användare för risker.”  

Det uppger Fluke i en skriftlig kommentar till Elinstallatören. Efter upptäckten gick bolaget ut med ett säkerhetsmeddelande som också publicerades på Elsäkerhetsverkets sajt.

Felet med COM-porten kan bara uppstå i kombination med en testkabel av speciell modell. Kabeln heter TL-75 och har en så kallad split core. Exakt hur många som berörs i Sverige har företaget inte uppgett för Elinstallatören.

”Vi har informerat Elsäkerhetsverket om hur många enheter som sålts i Sverige. Av dessa är det endast en handfull med så kallad ”split core” där detta problem kan uppstå”,  kommenterar Fluke vidare. 

Trots att det finns en potentiell risk har företaget hittills inte fått några rapporter om verkliga olyckor till följd av bristen i produkten.

Från 2018:
Fluke återkallar missvisande spänningsprovare

Det är inte första gången Fluke varnar för den här sortens fel. Så sent som 2018 återkallade företaget spänningsprovare som kunde visa spänningslöst trots att spänning var på. 

”Vi strävar efter att aldrig ha några potentiella säkerhetsproblem som når våra användare. Vi hoppas att de åtgärder som vidtagits på båda produkternas potentiella problem stärker vårt åtagande att sätta kundens säkerhet först”, skriver bolaget till Elinstallatören.