Logga in

”Många hemmafixare tänker nog inte så ofta ’vad händer sedan?’ ”

Publicerad
12 jan 2021, 09:30
| Uppdaterad
23 mar 2021

En av de mest aktiva i Facebook-gruppen Elfel är inte elektriker till yrket. Men han tycker ändå att han lär sig en hel del.

Till yrket är Omar Mischa Ud-Din präst, men han är mycket intresserad av elinstallationer. Under hösten har han blivit en av de mest aktiva i Facebookgruppen Elfel, näst efter pensionerade elektrikern Arne Bernstein.

Varför installerar man själv?
Tre hemmapulare talar ut

Läs också:
”Alla gör fel ibland – även yrkesmänniskor”

Omar Mischa Ud-Din– Det som visas i Elfel är nog så långt ifrån mitt jobb man kan komma, så det ger lite spänning i tillvaron och avkoppling, säger Omar Mischa Ud-Din.

Ursprungligen gick han med i gruppen för att lära sig saker, och det tycker han att han gör. Men underhållningsvärdet är också stort.

– Det är roligt att se bilderna, hur installationerna ser ut och vad som kan gå tokigt. Folk kan vara väldigt kreativa, troligen för att de vill spara pengar, säger Omar Mischa Ud-Din som också är medlem i gruppen Vi som vill koppla el säkert hemma, eller bara lära oss mer om el.

”Jag är mån om att folk får leva så länge som möjligt. ’Jorda du så slipper prästen’ är en av mina käpphästar”

Omar Mischa Ud-Din, präst och elfelsmedlem

Vid renoveringen av sitt eget hem har han fått se en hel del märkliga eldragningar. Några av bilderna har postats i Elfel.

När familjen skulle göra om i köket visade det sig att en tidigare ägare hade dragit FK mellan köksskåpen och väggen. Så när spotbelysning skulle installeras blev det nödvändigt att göra nya hål. Alternativet hade varit att ta ner köksskåpen.

– Många hemmafixare tänker nog inte så ofta ”vad händer sedan”, säger Omar Mischa Ud-Din.

Tillsammans med en god vän, som arbetat i byggbranschen, brukar han roa sig med att spana in fula installationer på stan. Många kreativa lösningar finns i gatukök.

Läs också
Elsäkerhetsexperten: ”Du får inte köra bil utan körkort heller”

Att ha kunskap om elinstallationer och de regler som gäller tycker han är livsviktigt.

– Jag är mån om att folk får leva så länge som möjligt. ”Jorda du så slipper prästen” är en av mina käpphästar, säger Omar Mischa Ud-Din.