Logga in

Livsfarliga elfel i Carina Bergfeldts nya stuga

Publicerad
6 okt 2021, 16:08
| Uppdaterad
7 okt 2021

Förra ägarna blev minst sagt snopna när SVT-profilen visade besiktningsprotokollet för dem. Det visar på uttag för diverse maskiner som saknar jordfelsbrytare – i direkt anslutning till duschutrymmet.

Carina Bergfeldt skriver om sitt och makens stugköp på sitt Instagramkonto cbergfeldt och hur hon åkt på loppisar och second hand-butiker den gångna helgen med några av sina sex bröder. De fyndar soffa, matbord och pinnstolar. Men hur mycket hon än gillar återbruk blir det helrenovering av badrummet eftersom en besiktningsman hon anlitat visar att det är fullt av livsfarliga elfel. 

Leder till hundratals bränder och elolyckor årligen
Elsäkerhetsverket: Krav på elbesiktning är inte aktuellt

Från 2020:
”Elbesiktningar borde vara obligatoriska före husköp”

Duschutrutrymmet saknar tätskikt och är i direkt anslutning till eluttag för diverse maskiner som ej är inkopplade med jordfelsbrytare, detta kan vara direkt livsfara står det att läsa i protokollet som Carina Bergfeldt publicerat med loppisfynden på sin insta. 

”Jag har läst många besiktningsprotokoll i mina dagar men aldrig tidigare sett orden ‘direkt livsfara’. 😂”

Som vi många gånger skrivit om förr i Elinstallatören är det också i det här fallet föregående ägaren som tror sig ha beställt en korrekt installation.

Efter fulel i villa (från 2017)
Därför blev han av med behörigheten

Läs också:
Han köpte drömhuset – som kryllade av elfel

”De förra ägarna, två tyska bröder, blev minst sagt snopen när jag visade besiktningsprotokollet (som jag krävde och betalade för). Han hade låtit en kompis från Tyskland – en fackman, hävdar han – renovera för två år sedan. Man får ju hoppas att han fick det billigt i alla fall.” Så skriver Bergfeldt på Instagram.