Logga in

Mäklaren: ”Det finns intresse för den här bostaden”

Publicerad
22 okt 2020, 06:15

Flera icke-godkända ellösningar visas glatt upp i en mäklarpresentation. Bilden som publicerats av hemnetknarkarna har väckt stor uppmärksamhet. Men får man verkligen sälja en bostad där det ser ut så här? Det reder vi ut i artikeln.

En mäklarbild på installationen av en tvättmaskin och torktumlare i ett badrum väcker uppmärksamhet i sociala medier. Listan på fel kan göras lång och kommentarerna på Facebook och Instagram är mestadels skämtsamma. Men allvaret skymtar bakom de vitsiga orden. ”Denna bild ger mig mental kortslutning” lyder en kommentar på Instagramkontot hemnetknarkarna.

Bra att kolla före köp: ”Elbesiktningar borde vara obligatoriska före husköp”

 

Inga krav på gång: Elsäkerhetsverket: Krav på elbesiktning är inte aktuellt

 

”Mest handlar det om konstig styling och renoveringsbehov i allmänhet. De bilder som väljs ut måste också gå att skriva något roligt till.”

Per Johansson, mäklare som skapat hemnetknarkarna.

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Enligt Per Johansson är den här sortens bilder på installationer inte jättevanliga. Han har ingen statistik, men på en höft handlar det om fem-tio procent av de inskickade inläggen. Ungefär lika mycket, eller något mer, är bilder på märkliga rördragningar.

– Mest handlar det om konstig styling och renoveringsbehov i allmänhet. De bilder som väljs ut måste också gå att skriva något roligt till, säger Per Johansson som berättar att han får in mellan 50 och 70 bildtips varje dag.

Flödet in till Instagramkontot har ökat stadigt sedan den öppnade för två år sedan.

– Den värsta installationen jag sett var en bild från en sommarstuga där toaletten stod i köket utan avgränsning till det övriga rummet, säger Per Johansson.

Många elfel i bostäder: Han köpte drömhuset – som kryllade av elfel

Den nya bilden från Mariestad visar en rad uppenbara elfel. Till exempel är tvättmaskin och torktumlare kopplade via ett grenuttag. Båda på samma uttag, som det ser ut. De ska egentligen ha separata matningar, för att inte dra för hög effekt om båda körs samtidigt. Maskinerna bör dessutom vara fast installerade.

Tvättmaskinen står uppallad på ett par gatstenar, för att få balans. Rörinstallationerna har mycket övrigt att önska. Och det som ser ut att vara inbyggt är i själva verket en utbyggnad, liknande en garderob, på andra sidan väggen i trerumslägenhetens hall. Många verkar överens om att det här är en riktig fullösning.

Får man verkligen sälja en lägenhet där det ser ut så här?

Ja, det får man, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Mariestad.

– Mäklare är inte skyldiga att undersöka bostadens elanläggning, men här ser man tydligt att det inte är fackmannamässigt gjort. Det är också något som påtalas vid visningen och som spekulanter informeras om. Säljaren har upplysningsplikt och köparen undersökningsplikt. De byggbesiktningar som görs omfattar normalt inte elanläggningar. Om man som köpare är osäker bör man kontakta fackman. Det finns intresse för den här bostaden, säger mäklare Janina Gustafsson.

Även Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin menar att det är fritt fram att sälja en lägenhet med en sådan här installation.

– Grejen är att köparen har en ”omfattande undersökningsplikt”, och alltså är skyldig att bilda sig en uppfattning om objektet innan hen slår till. Finns det misstanke om att det är brister i till exempel elanläggningen utökas undersökningsplikten. Därför ska man som köpare alltid låta göra en överlåtelsebesiktning av teknikinstallationerna, för att veta vad man står i begrepp att köpa. Det är oerhört välinvesterade pengar, säger han.

Enligt mäklaren kan installationen komma att påverka slutpriset, men det är inte klart i skrivande stund. Fredrik Byström Sjödin tipsar om att överlåtelsebesiktningen kan vara användbar för att pruta ner priset, om något allvarligt fel upptäcks.

– Protokollet är ju ett utmärkt underlag för en elfirma, för att ta reda på hur mycket det kostar att åtgärda felen. När man vet summan är det bara att gå till säljaren och begära att hen antingen åtgärdar bristerna eller går ner i pris motsvarande vad det skulle kosta att åtgärda, säger han.