Logga in

”Elbesiktningar borde vara obligatoriska före husköp”

Publicerad
17 aug 2020, 06:16

En elbesiktning är framför allt viktigt ur säkerhetssynpunkt och borde vara ofrånkomligt i samband med husköp. Det anser Fredrik Byström Sjödin, som är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

– Många husköpare anlitar en besiktningsman för att hitta röta och mögel, för det är fel som folk känner till. Men väldigt få låter besiktiga elanläggningen. Det innebär att elfelen upptäcks först efter köpet, och då kan det vara mycket svårt att bevisa att det rör sig om dolda fel, säger han.

Övriga delar i serien om dolda elfel vid husköp:

Elsäkerhetsverket: Inte aktuellt med några krav på besiktning

Läs om Mickel Jansson som  köpte drömhuset – och det kryllade av elfel

En elbesiktning är framför allt viktigt ur säkerhetsynpunkt. Ingen vill att ens barn, fru eller man ska dräpas av en undermålig elanläggning. Omfattande brister i en elanläggning kan dessutom kosta hundratusentals kronor att åtgärda om stora delar av elen behöver dras om. I det perspektivet kan en elbesiktning på några tusenlappar vara väl investerade pengar. 

– En elektriker kan snabbt upptäcka om installationerna har gjorts av en amatör, kanske fastighetsägaren själv. Och när exempelvis lamputtagen ser risiga ut så kan man ana att det ser illa ut även bakom väggarna, säger Fredrik Byström Sjödin.

Han anser att elbesiktningen ger fördelar för alla parter. En köpare som får kännedom om brister kan kräva att få dem åtgärdade eller pruta på priset. Säljaren behöver inte oroa sig för tvister efter försäljningen. Och för elinstallationsföretaget är det en bra sidotjänst.

”Det var första husköpet och jag hade ingen aning om att något sådan fanns.”

David Wedelsbäck ångrar bittert att han inte gjorde en elbesiktning

— Det är dessutom ett roligt jobb för elektrikern. Att hitta elfel som andra har gjort är alltid kul. Det ser man ju inte minst på det stora intresset för Facebookgruppen Elfel, säger Fredrik Byström Sjödin.

Elfel som tillskrivs den förra ägaren dyker ofta upp i Facebookgruppen Elfel. Elfel vid husköp likaså. Holger Motzkau fick exempelvis mycket uppmärksamhet för sitt inlägg ”Då var det visningshelg igen, klicktoppen på en stor bostadsannonssida” med hela 18 bilder. Sekelskifteshuset hade punchveranda, sjönära läge – och elinstallationer som fick kommentatorerna att gå bananas.

Visningshelg igen ... Foto: Holger Motzkau

Ett annat inlägg som fick hundratals reaktioner lades ut i Elfel av David Wedelsbäck, som köpte sitt hus för två år sedan. När det plötsligt small till, började blinka, poffa och lukta bränt i huset upptäcktes ett avbrott på inkommande PEN-ledaren. Det visade sig att den tidigare ägaren hade gjort en tjuvkoppling med felaktigt material, ett tilltag som nyligen analyserades av Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg. Även inne i huset fanns hemmasnickrade ellösningar, elfel som en elbesiktningsman med stor sannolikhet hade kunnat upptäcka. David Wedelsbäck skriver att han ångrar bittert att han inte gjorde en elbesiktning.

– Men det var första husköpet och jag hade ingen aning om att något sådan fanns, säger han.