Logga in

”Alla gör fel ibland – även yrkesmänniskor”

Publicerad
14 dec 2020, 08:14
| Uppdaterad
23 mar 2021

Redan som sjuåring bestämde sig Arne Bernstein för att bli elektriker. Som pensionär startar han numera diskussioner med hjälp av sina bilder i Facebook-gruppen Elfel. Men hur många bilder har han i sitt elfels-lager egentligen?

Sedan i oktober är Arne Bernstein en aktiv delare av bilder i Facebook-gruppen Elfel. Bilderna är insamlade under de senaste 13 åren av hans yrkesliv som elinstallatör. Den bild som skapat störst engagemang hittills är den på en felinstallerad cirkulationspump för värme i en skola.

Mer om Elfel
”Beror på var i badrummet tvättmaskinen är placerad”

Mardrömsaffären:
Han köpte drömhuset – som kryllade av elfel

Varför tror du att just cirkulationspumpen väckt så många reaktioner?

Arne Bernstein
Arne Bernstein.

– Det är ju ett ”riktigt” elfel som kortsluter allting – alla elkunniga kan se det. Därför blir det också roligt. När jag kom till skolan och kontrollerade pumpens motorskydd upptäckte jag att bimetallerna var sönderbrända. Jag öppnade anslutningsboxen och såg då att samtliga fasledare hade lagts på y-kopplingssidan, vilket lett till kortslutning. Montören som gjort det måste ha varit oerfaren eller stressad.

Hur kommer det sig att du publicerar bilder i Elfel?

– Det är roligt att se saker som hänt, och lärorikt. Alla gör fel ibland – även yrkesmänniskor. Som pensionär har jag mer tid än innan för detta.

Hur många bilder har du?

– Hittills under hösten har jag lagt upp cirka 25 bilder och jag har minst lika många till sparade i min dator. När de är slut får jag väl läsa om andras elfel. Min son har också en elfirma där jag hjälper till ibland, vilket kanske kan leda till nya bilder.

Vad är intressantast med Elfel?

– Det är en jättebra sida. Bäst är om det finns en text till bilden, eftersom det ibland är svårt att se på fotot vad som avses. Det enda jag inte gillar är tramset som skrivs, där en del gör narr av andra människor.

Lärorikt:
Hur många elfel kan en tjuvkopplare göra?

Du har prenumererat på Elinstallatören sedan 1974. Vad tycker du om tidningen och webben?

– Det mesta är jättebra, främst kunskapsförmedlingen och det som handlar om nya grejer. Jag minns att vi på mitt första elektrikerjobb kopierade intressanta sidor och gav till varandra.