Logga in

”Många, särskilt nya i yrket bär med sig alla verktyg”

Publicerad
20 nov 2023, 08:11
| Uppdaterad
21 nov 2023

Krokar du fast borrmaskinen i byxorna? Gör inte det. Här listar arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg sju tips på hur du slipper skador av tunga verktyg. 

Flyplatselektrikern
Hur många verktyg har du i bältet?

Tappade känseln i benet:
Är du elektriker? var läkarens andra fråga

1. Väska, väst eller bälte?

Det är såklart en smaksak men fördelen med väskor och ryggsäckar är att du ställer dem ifrån dig på plats. Variation är bäst. Har du midjebälte med axelremmar så välj breda sådana som fördelar tyngden och gärna med skumgummistoppning.  Oavsett vad du väljer är det viktigt att justera remmarna så att de sitter bra. Häng gärna av bälten eller västen när du kommer fram och ska utföra dina arbetsuppgifter. Kombinera gärna olika, till exempel att bära i fickor/byxor, bälte, väst och väska.

2. Rulla verktygen så ofta som möjligt

Även om det bara är några meter att gå från bilen så har det stor betydelse på sikt om du drar verktygen på en rullvagn eller pirra istället för att bära dem.

3. Bär bara med dig de verktygen du behöver för varje moment

Att bära så lite som möjligt är grejen, så ta bara med det du ska jobba med för stunden, exempelvis håltagning, och ladda om med nya verktyg till nästa moment. Under rasten exempelvis. Ett bra tips är att fundera och göra en reflexion efter arbetsdagen –har jag verkligen behövt allt jag burit på? 

4. Tänk på att det är 5 gånger tyngre att jobba på stegar och i trappor

När du klättrar går det åt fem gånger mer energi än när du står på marken. Lägger du sedan på några kilo verktyg på det inser man att det sliter det rejält, här gäller det att vara extra försiktig.

5. Glömde du något du behöver? Tummen upp!

Att byta rörelsemönster så ofta som möjligt och ta mikropauser är bra så det är aldrig fel att behöva gå och hämta något.

6. Gör som på gymmet – värm upp först

Fem, tio minuters uppvärmning innan jobbet är en bra grej som fler borde satsa på, men som tyvärr sällan blir av innan kroppen redan hunnit ta stryk.

Tillverkaren:
”Svenska elektriker bär inte runt på en verktygslåda”

7. Häng inte batteriverktyg på byxorna


Tyvärr är det många – särskilt nya i yrket – som bär med sig alla verktyg och som dessutom krokar fast borrmaskinen i byxorna. . Många gånger bär man verktyg för att att visa en identitet. Det är först efter att alla verktyg är på som man känner sig som en elektriker. Allt tenderar också att hamna på samma sida och ger ojämn belastning på kroppen.