Logga in

Det vanligaste missförståndet om hantverksyrken och träning

Publicerad
24 jun 2024, 06:59
| Uppdaterad
19 jun 2024

”En förslitningsskada är oåterkallelig” – när man har den försvinner den aldrig. Hur undviker man att få en? Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg ger sex råd.

Text

I början av juni träffade vi Jan ”Drutten” Johansson, en snart 78-årig elektriker på Granitor Electro i Västerås. Under sina 40 år i branschen har han inte drabbats av några förslitningsskador och han har inga problem att utföra sina arbetsuppgifter på vardagarna. 

Läs också vår heldag med Drutten:
Drutten: ”Förut var allt material mycket tyngre”

Elektrikernas egna råd:
Vad gör du för att undvika förslitningsskador?

– Får man känningar i knät eller andra förslitningsskador är det oåterkalleligt. Man blir aldrig av med ryggsmärtan, axelsmärtan eller knäna. Man kan bara lindra eller dämpa smärtan, säger Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert.

Här ger han sina bästa råd för att kroppen ska hålla upp till pensionen. 

1. Ingen ork att träna vid sidan av jobbet? Hitta gärna tid för det.

All träning eller rörelse utanför jobbet är jättebra. Det går inte att tro att man inte behöver träna efter jobbet eftersom man rör sig mycket på jobbet. Sett till tester om hur mycket motion eller kondition elektriker får jämfört med en kontorsarbetare ser man att elektrikernas värden inte är mycket bättre än en kontorsarbetare.

2. Bli inte för nischad! 

Som specialist är fördelen att man blir bäst på sin sak. Men blir man för nischad tappar man variationen. Variation i arbetet är det viktigaste för att undvika skador. Att kunna växla jobb, gärna under dagen, men åtminstone under veckorna. Man kan jobba tungt på förmiddagen och mindre tungt på eftermiddagen. 

3. Använd hemmet för återhämtning – ta inte med jobbet hem.

Återhämtning är jätteviktigt. Att man inte fortsätter jobba på sitt eget hus eller hos grannarna när man kommer hem. Att utvinna bra sömn är också jättebra, lägg därför undan din telefon och inbilla dig inte att du klarar sig på fyra timmars sömn.

4. Upprepningen: Bär inte för tungt!

Många kroppar håller inte för att de bär tyngre än man behöver. Man tror att det går fortare att ta allt på en gång, istället för att gå två eller tre gånger. Bär man tungt och inte tillåter sig återhämtas omedelbart efter, utan direkt sätter sig och skruvar, ökar risken för skador ytterligare. Det är också viktigt att planera jobbet och bara ta med sig nödvändiga verktyg. God planering är ofta nyckeln till ett bra arbete också.

5. Skippa helst snabbmaten.

Kosten är jätteviktigt. Ät ordentligt, glöm inte frukosten, och ät inte bara skräpmat. Tänk energi in, energi ut. Äter man dålig mat är det näringen från den maten som är bensinen i motorn för dagen.

Fler råd från Rickard Lindberg:
”Många, särskilt nya i yrket bär med sig alla verktyg”

6. Lyssna på kroppen.

Man ska lära känna sin kropp och lyssna på signaler. Har man ont i knät, axeln eller någon annanstans ska man försöka se om man kan ändra på sina arbetsmetoder eller sitt förhållningssätt. Tänk inte att känningarna eller smärtan går över snart.