Logga in

Lönar det sig att vänta på bättre solcellsteknik?

Publicerad
13 maj 2024, 05:28
| Uppdaterad
7 maj 2024

Högre verkningsgrad och billigare – solceller har haft en fantastisk utveckling. Är det ens värt att investera i solceller nu eller är det mer lönsamt att vänta på bättre teknik? 

1976 kostade det en tusenlapp att producera en kilowattimme solel men sedan dess har kostnaden halverats för varje fördubbling av den globala produktionskapaciteten. Det har lett till att priset per kWh nu ligger långt under en krona. Kostnaden för att producera el med solens hjälp har genomgått en häpnadsväckande utveckling. 

Därför rasar priset nu:
Tre skäl bakom rekordbilliga solpaneler i vår

– Men den årliga ökningen av verkningsgraden just nu är inte så särskilt hög, det rör sig om några tiondels procent, ungefär. På listan över de tio mest effektiva solpanelerna i år skiljer det sig inte mer än 1,4 procent mellan ettan och tian. 

Tim Ljunggren, Senergia.

Det berättar Tim Ljunggren, en av grundarna till solcellsgrossisten Senergia.

Han pekar på att en värstingpanel som kinesiska tillverkaren Aikos Black Hole-serie idag har en verkningsgrad på 23,8 procent och erbjuder en effekt på 455 Wp för en standardpanel, men att det finns en lång rad tillverkare med paneler på mer än 400 Wp.

– Flera tillverkare har pressat effekten hos sina solpaneler genom att öka panelernas storlek en del för att på plats med fler celler. Det har de tvingats till eftersom de monokristallina kiselcellerna nu närmar sig taket för hur hög verkningsgrad man kan uppnå, den beräknas vara någonstans kring 30 procent, berättar Tim Ljunggren.

Långt till genombrott:
Därför dröjer genombrottet för ny solcellsteknik

Han poängterar att det här inte innebär att det finns utrymme för nästan sju procents ökad verkningsgrad i panelerna, jämfört med dagens värstingar. 

– Taket på 30 procent gäller själva solcellerna men efter de förluster som uppstår när man kopplar samman dem i en färdig panel så går gränsen för verkningsgraden i panelen någonstans i närheten av vad man uppnått idag, säg upp emot 25 procent, framhåller Tim Ljunggren. 

Räkna på investeringen:
Räkna på om solceller lönar sig där du bor

En av de mest topp-presterande solpanelerna just nu: Aiko Black Hole. Prissänkt som de flesta andra.

Att vänta på effektivare solpaneler är därför bara ett vettigt alternativ för den som har begränsat med utrymme för dem. För alla andra är det smartare att i stället öka antalet paneler så att man når upp till önskad kapacitet. 

– Panelerna är ganska likvärdiga, låt hellre priset än tillverkaren styra ditt val. Men kolla upp att tillverkaren är finansiellt stabil så att dina garantier inte äventyras. Det är ju många som har det tufft ekonomiskt med dagens underpriser på produkterna, råder Tim Ljunggren.