Logga in

Lönar det sig att sätta solcellerna på marken?

Publicerad
15 jan 2024, 05:58

Även villaägare med stor tomt kan sätta sina solceller på marken. Praktiskt kanske, men blir det lönsamt?

Stora solcellsinstallationer, oavsett om de sätts på tak eller mark, är mer lönsamma. Om det är experter eniga. Investeringskostnaden per installerad effekt blir lägre när anläggningen är större. Men markplacering bidrar till lönsamheten på flera sätt.

 ”En fördel med markbaserade anläggningar är att man inte behöver bygga något fallskydd, vilket innebär att installationen går fortare.”

Johanna Linder, installationschef Svea Solar

Fler tips:
6 skäl att sätta solceller på mark

Läs också:
Får jag skruva fast solcellerna, om de står på marken?

Johanna Linder

– En fördel med markbaserade anläggningar är att man inte behöver bygga något fallskydd, vilket innebär att installationen går fortare, säger Johanna Linder, installationschef hos Svea Solar.

Vad som är mest lönsamt beror på många faktorer, menar hon. Till exempel vad det är för typ av mark eller vilken teknik som används. Mark som är väldigt ojämn kan innebära ett svårare installationsjobb, och i vissa fall behöver träd avverkas vilket kostar.

– Om man vill ha extra teknik som solföljare blir installationen också dyrare, säger Johanna Linder.

För markinstallation behövs vanligtvis en ansökan om samråd hos Länsstyrelsen, vilket kan göra att installationen drar ut på tiden. För slutkunden beror lönsamheten även på om den får tillgång till grönt avdrag.

Bengt Stridh, solcellsexpert på Mälardalens universitet, menar också att det är många faktorer som påverkar. Man behöver veta mer om förutsättningarna – som storlek på anläggning, om man investerar för sig själv eller tänker arrendera ut marken till en solcellspark, om man tänker sälja all el eller använda all eller en del av elen själv.

– Det här är ämnet för ett studentarbete på universitet. Dessutom måste man förutspå elpriserna under anläggningens livslängd, cirka 30 år, vilket är svårt. Ingen kan i dag göra det med någon större noggrannhet, säger Bengt Stridh.

Läs också:
Räkna på om solceller lönar sig där du bor