Logga in

Tre skäl bakom rekordbilliga solpaneler i vår

Publicerad
20 maj 2024, 07:30
| Uppdaterad
28 maj 2024

Installationstakten i Sverige har bromsat in. Men för den som fortfarande vill ha solceller är det köpläge. ”Priserna har faktiskt halverats på bara några månader.”

I Sverige blev 2023 ett år då investeringarna i solceller slog alla rekord. Det byggdes då 106 000 solanläggningar i landet, men som en följd av höga räntor och ett osäkert omvärldsläge bromsade tillväxten in kraftigt under andra halvåret, framför allt på villamarknaden.

– I år får vi vara glada om vi når halva den nivån som vi hade förra året, förklarar Tim Ljunggren. Han är en av solgrossisten Senergias tre grundare och en person med god insikt i både marknadsutveckling och teknik på det här området.

Så lönar sig solinvesteringen::
Så får du solceller att löna sig trots lågt elpris och hög ränta

Kolla kalkylerna:
Räkna på om solceller lönar sig där du bor

Tim Ljunggren är förvånad över den kraftiga tillbakagången, med tanke på hur prisutvecklingen på solpaneler har sett ut sedan i höstas.

– Priserna har faktiskt halverats på bara några månader. Tim Ljunggren förklarar den här utvecklingen med att peka på tre viktiga faktorer:

  • Ett teknikskifte där den tidigare dominerande byggtekniken PERC nu ersätts av effektivare tekniker som TOPcon och HJT (se faktaartikel), vilket lett till att producenterna nu rear ut PERC-celler.
  • Amerikanska skyddstullar som styrt över flödet av solpaneler till den europeiska marknaden.
  • Kinesisk politik som uppmuntrat en överproduktion i Kina för att öka landets marknadsandelar och slå ut västerländsk konkurrens.

– De här faktorerna har lett till att solpaneler nu säljs till priser som understiger produktionskostnaden, med följd att fler och fler tillverkare nu tvingas lägga ner – inte minst utanför Kina, konstaterar Tim Ljunggren. Men, för den som funderar på en solanläggning där hemma är det här förstås goda nyheter. Just nu är det billigare än någonsin att investera i en sådan. Och räntorna förväntas ju dessutom gå ner framöver, samtidigt som det nu är lätt att hitta en installatör.