Logga in

Laddbox: ”Det är skönt men otäckt när man hittar sånt här”

Publicerad
20 maj 2024, 07:00
| Uppdaterad
17 maj 2024

Med 20 A och 11 kW blåste den här villaägaren på laddaren till sin elbil. Det hade kunnat vara frid och fröjd om inte kabeln suttit så löst att säkringen brunnit i botten. ”Att efterdra blev inte gjort” konstaterar elektrikern. 

Text

Elektrikern (som vill vara anonym) hade i uppgift att dra en ny kabel till ett fristående hus. Efter att ha slutfört jobbet skulle han göra en kontroll och såg en nyinstallerad laddare. Laddaren var matad från en gammal elcentral som var utbyggd. Han lyfte på locket till utbyggnationen och upptäckte att säkringen till laddaren hade brunnit i botten, där kablarna matats in.

Ännu ett elfel:
”Det var en sörja av myror”

Ännu ett elfel:
”Ändarna är påtvinnade på stiften i ett CEE-intag i en byggcentral”

– Kablarna som gick under säkringen hade bränts i botten på lådan. Jag fick byta både säkring och låda. Skruvarna hade också sprättat fast, så att det inte gick att lossa på dem och det var ingen idé att återanvända kablarna. Det är skönt men otäckt när man hittar sånt här, säger han till Elinstallatören. 

Elektrikern menar att det var tur att endast på botten av lådan blev drabbad av varmgång och att den satt på ett icke-brännbart material. Själv är han noga med att alltid efterdra, särskilt eftersom detta är ett exempel på vad som kan hända om man inte gör det. Samtidigt menar han att det är viktigt att inte dra åt för hårt heller. 

Laddaren levererade en effekt på 20A, något som elektrikern menar orsakade varmgången i säkringen, kombinerat med en löst sittande kabel. 

Ännu ett elfel:
”Elektrikern klippte bort 40 procent av kardelerna för att få plats”

– Jag skulle tro att det var laddaren som hade förstört kabeln,  att det hade varit för hög belastning på laddaren. Jag rekommenderar kunden att styra ner bilen lite. Det är många som tror att de ska ladda bilen fullt ut på två timmar, även om man har en hel natt på sig.  Det är bättre att ladda lugnt och långsamt.