Logga in

Student kompenserades med pizza efter strömgenomgång i duschen

Publicerad
11 apr 2022, 10:33
| Uppdaterad
17 maj 2022

Måns Hemberg skulle ta en premiärdusch i det nyligen stambytta badrummet när han drabbades av strömgenomgång. Bakom olyckan fanns ett svårupptäckt elfel. Men det var först efter medias rapportering som han fick mer än pizza som kompensation för olyckan. 

Onsdagen den 1 december flyttade Måns Hemberg in i studentkorridoren i Lund. Rummet hade precis renoverats med stambyte i badrummet och han skulle ta sin första dusch. Plötsligt stötte han till duschslangen. Då drabbades han av strömgenomgång, som HD-Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Drabbades också av strömgenomgång
Fick elstötar av handdukstorkar – delar på miljoner i ersättning

Installationer i rättegång
Lekmans elinstallationer inte fel enligt hovrätten

– Jag kunde inte koppla att jag hade fått en stöt av duschen. Den var inte strömledande när jag satte på den. Sen fick jag en stöt till och då förstod jag att något var fel. Jag trodde nog först att det bara var duschslangen som gav mig en stöt, berättar Måns Hemberg.

Han kontaktade Securitas jour med ansvar för den här typen av akuta frågor, som i sin tur kontaktade elektrikern. Elektrikern felsökte utan att hitta orsaken bakom felet. Efter det tog elektrikern bort jordningen och kortslöt vattenledningarna. 

Måndagen därpå kom en grupp elektriker för att genomföra en mer ingående felsökning. De kom på vad som var fel. Det visade sig att det bara var när personen boende under hade sin lampa tänd som vattenledningarna blev spänningsförande. 

Måns Hemberg blev chockad av händelsen. Första tiden efteråt var han osäker inför att duscha. Osäkerheten spred sig dessutom bland de andra i studentkorridoren. När han först berättade om strömgenomgången trodde de inte på honom. När de insåg vad som hade hänt var det flera som vägrade duscha där och åkte till sina föräldrar.

– Många har reagerat ganska starkt och var chockade över att det här ens hände, säger Måns Hemberg.

Måns Hemberg tog kontakt med bovärden dagen efter, som kom förbi och gav honom sex pizzakuponger. Bovärden skulle också prata med sin chef om att kompensera Måns Hemberg för det inträffade. Det dröjde. Först när han tipsade Sydsvenskan fick han sin utlovade kompensation – avdrag på nästa hyra.

Mer duschrelaterat
Hur farligt är det att duscha på el?

– Det är bra att de agerade, men synd att det skedde först när jag kontaktade tidningen, säger Måns Hemberg.