Logga in

Hmm … klenspänningskabel i kapsling för lågspänning – är det godkänt?

Publicerad
2 maj 2023, 05:50

Hur man än vänder och vrider på det är något fel i det hela, skriver elektrikern om elcentralen som han stötte på i jobbet. Men vad är problemet egentligen?

Läs också:
Koppla huvudbrytare på fasskena, är det okej?

Läs också:
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Undrar vad som händer Med Aptus Koppla i andra änden när det blir överslag mot en fas? skrev elektrikern som la upp bilden på elcentralen i Facebookgruppen Elektriker utan gränser.

Daniel Carnegård, Auktoriserad Elinstallatör och el- lärare på Brinellgymnasiet i Nässjö pekade genast på klenspänningskabeln, som är konstruerad för lägre spänning än den högst förekomna i kapslingen.

“Tyvärr inte alla som har koll på att kablar i en kapsling ska klara spänningen för den högst förekomna. Inte helt ovanligt att man ser klenspänningskabel i en kapsling där lågspänning förekommer”, skrev han i en kommentar.

Men alla höll inte med om det. “Stämmer inte över huvud taget” skriver en elektriker i diskussionen”

Det verkar vara lite delade meningar om vad som gäller här. Varför då, Daniel Carnegård?

– Det handlar mest om ordvrängeri och hur man väljer att tolka reglerna. Även om det står ledningssystem i reglerna är förutsättningarna rent logiskt desamma om man samlar kablar i en kapsling i en öppen miljö med luft runt omkring. Det räcker med att saker och ting rör på sig för att det ska bli överspänning om isoleringen inte klarar högre spänning. Det är en av anledningarna vi isolationsmäter våra anläggningar. Det är bara dumt att göra på det här viset.

Vad är lösningen?

– Att använda en kabel som har samma isolering som de övriga, alltså en kabel som är avsedd för 230/400 volt eller mer. Det är inte svårare att göra rätt än att göra fel i det här fallet.

Läs också:
Hemmagjorda proppar: ”Inga hinder för 500 ampere”

Installationen, som gjorts av en “större aktör” är nu åtgärdat, skriver elektrikern som skapade inlägget.