Logga in

Ovanliga djurfyndet i centralen: ”Otroligt att den lyckats klättra in”

Publicerad
8 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
7 feb 2024

Möss, spindlar och myror som letar sig in i installationer är inte ovanligt för elinstallatören Henrik Eriksson att stöta på. Men hos en kund fick han en rejäl överraskning när han såg en daggmask. Mysteriet ligger i hur den hamnade där. 

Text

Elektrikern Henrik Erikssons kund ringde och berättade att jordfelsbrytaren löst ut, men när han återställde lös den ut igen och det gnistrade det till bakom plåten och luktade bränt. 

Ännu ett elfel orsakade av djur:
”Jag har lärt mig hur myrbon ser ut”

Mer elfel:
Industrielektriker avslöjar farliga fel i nyinstallation – L3 utan spänning

– Jag trodde att det var glapp i en säkring eftersom kunden sa att det gnistrade till. Det var en säkring som stod på en vinkyl, så jag tänkte att det var något fel i vinkylen. Men när han sa att det luktade bränt så tänkte jag bara vad fasen, säger Henrik Eriksson.

Många gånger har Henrik Eriksson varit med om felkopplingar eller glappkontakt som orsakat gnistor. Men när han öppnade upp elcentralen, placerad i husets tvättstuga, hittade han en daggmask som krupit in bakom en säkring. 

Hur daggmasken hamnade där är oklart, men både Henrik Eriksson och kunden tror den klättrat in genom ett markrör, tänkt som ett ledning för utomhusbelysningen.

– Det är ändå lite otroligt att den har lyckats klättra in i centralen genom markröret. Kunden trodde att slangen gick ut under altanen och att slangen ligger öppen. Sedan måste masken ha klättrat hela vägen. Det måste ändå vara 10-15 meter den har krupit, säger Henrik Eriksson.

Läs också:
Kan eldosan vara kvar om jag ersätter duschkabinen med duschväggar?

Möss, myror och spindlar som vill bygga bon hittar Henrik Eriksson ofta i installationer. Men masken visade sig ändå vara svår att få bort. 

– Det var ganska enkelt, men den satt ändå ganska hårt eftersom den blivit stekt och det var kladdigt från den. Man fick dra med tången och den gick i flera delar för att få bort den. Som man ser på bilden hade den ringlat sig in på baksidan där man skruvar åt skruven, vilket är ett ganska tight område, säger Henrik Eriksson.