Logga in

”Det var en sörja av myror”

Publicerad
13 maj 2024, 08:15

Efter en felsökning hittade elektrikern Martin Appelgren orsaken till att huvudsäkringen hade gått hos kunden. Bakom en termostat i badrummet uppdagades ett myrbo. ”Jag tror att de har någon slags olja över sina kroppar, så att det tog eld”.

Text

Martin Appelgren på Öfc el och larm, som har en eljour för Heimstaden i Norrköping och alla deras fastigheter, är van att rycka in när säkringar går hos kunderna. Oftast brukar huvudsäkringen gå om kunden haft igång flera vitvaror samtidigt. 

Ännu ett elfel orsakat av myror:
”Jag har lärt mig hur myrbon ser ut”

Ännu ett elfel:
”Ändarna är påtvinnade på stiften i ett CEE-intag i en byggcentral”

I badrummet såg Martin att det hade brunnit från termostaten. Bild: Martin Appelgren

I detta fall frågade Martin Appelgren kunden om de hade gjort något särskilt när elen försvann. När de berättade att de bara hade tittat på TV blev han förvånad och bytte till en  början ut säkringen. 

– Jag bytte säkringen och då smällde det direkt. Jag insåg snabbt att vi har något problem i anläggningen och då var det bara att börja felsöka. 

När han tog en titt i badrummet såg han att det var ett brännmärke längst väggen, ovanför termostaten. Cirka 40 centimeter bredvid hängde morgonrockar och handdukar. När han öppnade upp termostaten visade det sig att myror hade byggt bo i kretskortet och bränt sig. 

–  I en första anblick trodde jag att det var själva termostaten som var paj av åldersskäl. Jag öppnade upp den och det trillar ut myror. Det var en sörja av myror. Det hade väl varit så många att det blev i överslag. Jag tror även att de har någon slags olja över sina kroppar, så att det tog eld.

Myrorna hade bränt sig på kretskortet och orsakat överslag. Bild: Martin Appelgren

Fler djurfynd i elinstallationerna:
”J–lar! det första jag tänkte när jag öppnade kåpan” – och fyra andra djur i installationerna

Martin Appelgren tror att myrorna hade klättrat in i termostaten via VP-rören. Han monterade ner den gamla termostaten, satte upp wagos, kopplade på en ny termostat och tätade alla anslutningar. 

– Jag vet inte hur man ska tänka framledes här. Man kanske måste myrsäkra överallt.