Logga in

Industrielektriker avslöjar farliga fel i nyinstallation – L3 utan spänning

Publicerad
31 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
1 feb 2024

När industrielektrikern Jens Karlsson felsökte några bekantas nyinstallationer, utförda av ett bolag, upptäckte han att ingen spänning gick igenom L3. Han misstänkte att felet låg bakom bolagets plombering. Men varför ville han inte undersöka bolaget installationer själv?

Text

Jens Karlsson, till vardags industrielektriker, fick förfrågan av några bekanta att felsöka ett bolags nyinstallationer i deras nybyggda stuga. Bland annat hade en byggcentral med trefas monterats. 

Läs också:
Varför är elcentraler så smala (fortfarande)?

Läs också:
Regelvidrig elinstallation upptäckt efter husköp – det här gäller

– Jag tog inte betalt för någonting och var inte där i firmans namn, utan ville bara kolla att allt var okej. 

Men när Jens Karlsson skulle kontrollera faserna upptäckte han att det inte fanns någon spänning i L3. Eftersom inget annat var i drift misstänkte han att felet måste finnas i mätaren eller bakom plomberingen. Trots det ville han inte öppna upp och titta bakom bolagets plombering. 

–  För mig har det aldrig varit naturligt att gå in i bolagens grejer och känner att om jag skulle göra det kan de alltid hävda att jag har gjort något fel. Annars gör jag det ifall de har någon  på plats och man kan fråga direkt om det är okej att gå in i deras installation.

Jens Karlsson rådde sina bekanta att höra av sig till bolaget själva. Efter två försök skickades en tekniker, som menade att en säkring hade gått, trots att ingenting hade varit i drift.

När Jens Karlsson kontrollerade en andra gång kvarstod samma problem. Efter att en tekniker skickades på nytt öppnades plomberingen framför mätarskåpet och nu stod det klart vad som orsakat problemet. Jens Karlsson fick då en bild på installationen skickad till sig. 

–  Jag är inte jätteerfaren, men under mina fem-sex år var det bland det värsta och det är helt otroligt hur man ändå fick mätvärden från L1 och L2 som knappt sitter i plintarna. Hade man kört på och drämt på massa last på det där hade det kunnat börja brinna. 

Läs också:
Installera hembatterier för stödtjänster – ger ingen rätt till grönt avdrag

Tack vare att det inte fanns någon spänning i L3 kunde felet upptäckas menar Jens Karlsson, eftersom L1 och L2 var kopplat likadant. Men detta har i sin tur lett till skepticism kring bolaget, som han annars menar är noggranna med sina installationer. 

– Då blev jag själv så orolig för hur det ser ut hemma hos mig eller hos andra kunder i närheten.