Logga in

”Första MacGyver-lösningen jag hittat”

Publicerad
13 nov 2023, 06:30
| Uppdaterad
10 nov 2023

Petflaskor kan användas för mer än bara ett törstsläckande syfte, bland annat som skydd för baksidan av ett uttag. Men varför är det inte att rekommendera enligt elektrikern som hittade denna på ett jobb? 

Text

Den fiktiva karaktären Angus MacGyver, från den amerikanska TV-serien ”MacGyver”, kan med hjälp av vardagliga objekt bygga ihop exempelvis en bomb. 

Förra veckans elfel:
”Jag har lärt mig hur myrbon ser ut”

Starka reaktioner på en särskild regel om servicebilar:
”Verkligen hål-i-huvudet att reglerna är så här”

I verkliga livet skulle elektrikern Johannes Jansson, El-Pågarna i Malmö, dra en ny matning i en elcentral vid en kontorsfastighet i Malmö. Då upptäcktes något som han kallar en MacGyver-lösning, ett uttag kapslad med en pet-flaska, hängande i en kabel bredvid centralen. 

– Jag har bara jobbat i branschen i två och ett halvt år, men detta är väl den första MacGyver-lösningen som jag hittat.

På baksidan av pet-flaskan var en bit plast bortskuren för att kunna dra igenom en kabel från sidan. Även om lösningen var funktionell rekommenderar Johannes Jansson att inte testa det själv eftersom pet-flaskan inte satt fast, utan gick att lyfta bort enkelt.

– Spänningen var korrekt, men handhavandefel är det ju absolut. Pet-flaskan satt inte fast och man kunde bara dra den rakt upp. Det är en rejäl övertramp att kapsla ett uttag med en pet-flaska skulle jag säga.

Det faktum att pet-flaskor är känsligare för hög värme än vanliga kapslar medför också risken att den smälter vid extrem varmgång. Detta i sin tur ökar risken för brand.

Eftersom många personer ska ha tillgång till elrummet är det oklart vem som ligger bakom felet.

– Det är folk som har tillgång till det här elrummet i fastigheten som egentligen kanske inte borde ha det.

Läs också:
Easee hotas av vite igen

Teorierna om vem och varför är många. Johannes Jansson misstänker bland annat att man behövt ha ström till någonting och använde sig av denna lösning eftersom det saknade ett utanpåliggande uttag. 

– En teori jag har är att det varit någon annan elektriker där och bara skulle testa kabeln eller uttagen. Antagligen har han sedan bara glömt bort det och stuckit därifrån.