Logga in

Kunden tog in en annan elektriker – fick ojordat vägguttag 

Publicerad
20 feb 2024, 16:09

När elektrikern Filip Snäll blev sjuk pausade han arbetet med vägguttag och omdragning i en lägenhet. Kunden ville ha upp uttagen snabbt och tog in en ersättare. Det blev ingen ”quickfix”.

Text

Innan jul fick Filip Snäll på Snäll Elektriska ett uppdrag hos en kund som köpt lägenhet och ville totalrenovera. Vägguttag skulle dras om och nya monteras, där nästan allt skulle klamras. Men efter att Filip Snäll blev sjuk pausades arbetet tillfälligt, men kunden ville få upp uttagen så snabbt som möjligt.

Fler elfel:
Industrielektriker avslöjar farliga fel i nyinstallation – L3 utan spänning

Läs också:
”Ett dräneringshål ska egentligen inte behövas”

–  Jag blev sjuk och fick vabba. Då ville kunden få upp de sista uttagen, som var mer kritiska än andra. Det är klart, om det är bråttom är det bråttom, så de tog in en annan elektriker, säger Filip Snäll. 

Kunden la ut en annons på ett forum och berättade att hen behövde hjälp med att montera och få igång två vägguttag, och en ny elektriker skickades dit. Resultatet blev bristande klamring och ojordade uttag. 

Bild: Privat

–  Dels var det inte snyggt utfört och när jag öppnade ett av de här uttagen hade elektrikern missat jorden. Det känns inte som att det är gjort av någon som har ett egenkontrollprogram i alla fall, säger Filip Snäll.

Att kunden tog in en annan elektriker för att slutföra jobbet från första början ser Filip Snäll som problematiskt.

–  Utifrån kundens perspektiv kan jag förstå om det är något man behöver få igång snabbt.  Samtidigt tror jag att problemet är att kunden kanske inte förstår att det är bättre om bara en elektriker tar hela ansvaret. Att man inte förstår elansvaret, säger Filip Snäll. 

Filip Snäll rådde kunden att ifrågasätta elektrikern som utfört monteringen, fråga om certifikat att visa upp för att möjligtvis få pengarna tillbaka. Samtidigt rättade han till den andra elektrikerns monteringar. Dock är hålen i väggen fortfarande kvar från den gamla klamringen och behöver fyllas igen. 

Läs också:
Elsäkerhetsverkets drag: Ska lära mellanstadiebarn om elsäkerhet

Framöver kommer Filip Snäll vara tydligare med kunder att det är bättre om en elektriker tar helhetsansvaret för hela installationen. 

– Det kan hända saker på vägen, men då är det bättre att gå via mig. Om kunden verkligen måste få något gjort kanske jag kan rekommendera någon annan. Någon som jag litar på, som jag vet gör ett bra jobb och fyller mina skor, säger Filip Snäll