Logga in

”Ett dräneringshål ska egentligen inte behövas”

Publicerad
30 jan 2024, 13:57
| Uppdaterad
1 feb 2024

När en säkerhetsbrytare skulle kontrolleras uppdagades några centimeter is på insidan. Något som går att lösa med ett dräneringshål, men elektrikern Ludwig Viljanen har en annan lösning på bekymret. 

Text

Efter att en elfirma installerat en säkerhetsbrytare i en gruva skulle elektrikern Ludwig Viljanen kontrollera att allt var rätt kopplat. När han öppnade locket framför såg han att allt var korrekt kopplat. Dock fick han sig en annan överraskning, när botten på insidan var täckt av ett tjockt lager is. 

Läs också:
Industrielektriker avslöjar farliga fel i nyinstallation – L3 utan spänning

Läs också:
Besiktningsmannen: ”Bättre att vi tar till oss vad som finns i standarden”

– Det blir alltid lite kondens. Det brukar inte bli så mycket i säkerhetsbrytare inomhus, men det blir alltid kondens just när det är utomhus, när det är större temperaturskillnader.

Kablarna hade dragits in från toppen av dosan. På facebook fick Ludwig Viljanens bild på säkerhetsbrytaren stor uppmärksamhet, där ett dräneringshål i botten är det vanligaste förslaget på lösning hos andra.

Läs också:
Så gör du en slutdokumentation för solceller i 12 steg

Men Ludwig Viljanen själv ser hellre att kablarna dras in från botten av dosan från första början, snarare än ovanifrån.

– Ett dräneringshål ska egentligen inte behövas om du går in med kablarna från undersidan, annars samlas det vatten som rinner längs kablarna  i dosa.