Logga in

Varför är elcentraler så smala (fortfarande)?

Publicerad
26 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
25 jan 2024

Elektrikern ville byta elcentral hemma och sökte en bred, 2-radig central. Det visade sig vara svårt att hitta. Frågan är varför? Så här svarar en tillverkare.

Elektrikern i Lödöse ville byta elcentral hemma, men kunde inte hitta någon bra. Han efterfrågade tips i Facebookgruppen Fluxio där han skrev: ”Jag behöver minst 48 moduler och vill helst ha infällt som får plats mellan reglar cc60 (max infällningsbredd 55,5). Den ska helst bygga så lite som möjligt på höjden och ha dörr eller lucka. Infällningsdjupet finns det generöst med plats för.”

”Det beror nog på att volymerna ligger på nybyggnation, och där vill man oftast inte gå ifrån cc40.”

Mikael Hylander, PRODUKTCHEF hager

Läs också:
Koppla huvudbrytare på fasskena, är det okej?

Läs också:
Nollan till höger på JFB – är det okej?

Svaren lät inte vänta på sig. Bland annat fick elektrikern tips om större centraler från Garo och Hager, till exempel FW 2x2x13. Enda kruxet var att den inte finns som infälld.

– Det är fortfarande dåligt utbud av breda centraler. Jag har frågat Hager och de menar att det bara är i Sverige efterfrågan finns – för liten efterfrågan alltså, säger elinstallatör Ronnie Lidström i Skellefteå.

Elinstallatören ställde också några frågor till Hager, där produktchef Mikael Hylander svarar så här:

Varför är så många elcentraler fortfarande höga och smala?

– Oftast har man kravet att hålla sig inom cc40, annars måste snickarna ändra i konstruktionen.

Hur kommer det sig att det finns så få infällda centraler som är mer breda än höga?

– Det beror nog på att volymerna ligger på nybyggnation, och där vill man oftast inte gå ifrån cc40.

Är det någon ny utveckling på gång rörande bredd på centraler?

– Nej, inte för tillfället. Vi har våra kombimediacentraler om 15 modulers bredd, Golf och Delta med 18 moduler som alla passar cc40. Det finns även FW-centraler som är infällda. De finns i tre bredder: 310, 560 eller 810 millimeter. Ett tips till frågeställaren är 2300424/FWU32S.

Läs också:
”Tappar du nollan får du 400 V genom vissa produkter”

För elektrikern i Lödöse passade den dock inte riktigt bra, trots allt. Han ville helst ha två rader och tre kolumner, inte 3×3.

– Jag hittade aldrig något riktigt bra som jag kände mig nöjd med, så det slutade med en utanpåliggande elcentral i alla fall, säger han.